Bøger / faglitteratur

Descartes som filosof


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2011

af

af

Grethe Lorentzen

d. 17. maj 2011

Denne artikelsamling forudsætter kendskab til Descartes som filosof, og hans teori om psyke og materie. Jeg vil derfor mene, at primær målgruppe er universitetsstuderende og forskere, og at sekundær målgruppe er andre Descartes interesserede. Antologien kan ikke anvendes som introduktion til Descartes, skønt titlen kunne antyde det. Dertil er formålet for specielt.

Descartes (1596-1650), videnskabsmand og filosof, regnes for fader til den moderne filosofi. Sigtet med denne publikation er at nuancere billedet af Descartes som filosof og specielt hans teori om menneskelig erkendelse, idet den almene opfattelse er, at han var en forbenet dualist og rationalist, der sondrede for stærkt mellem psyke og materie, og tillagde tænkning og refleksion for stor betydning i forhold til sansning og følelser. Artikelsamlingen er blevet til i et samarbejde mellem filosofiforskergruppen ved Aalborg Universitet. En forelæsningsrække i 2009 om Descartes' filosofi danner udgangspunkt for en del af artiklerne, som er forfattet på henholdsvis dansk (6), engelsk (1) og norsk (1).

Forfatterne Desmond M. Clarke "Descartes's theory of mind", 2003, og André Gombay "Descartes", 2007, har ligeledes genlæst Descartes med det formål at nuancere forståelsen af hans teori om menneskelig erkendelse. Ingen af dem er oversat til dansk.

Antologien er blevet til med den hensigt at nuancere forståelsen af Descartes' rolle i udformningen af den moderne filosofi. For universitetsbiblioteker og store folkebiblioteker.