Bøger / skønlitteratur / roman

Det ægte folk : budskabet til mutanterne


Beskrivelse


En kvindelig amerikansk læge bliver af en gruppe australske aborigines inviteret til et møde, som viser sig at blive fire måneders vandring gennem Australiens ørken, hvor de deler deres visdom og livssyn med hende.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Fosdal

d. 18. dec. 2018

En amerikansk læge engageres - mens hun arbejder i Australien - i et projekt med at hjælpe nogle unge aboriginals. Som anerkendelse inviteres hun til et møde til ære for hende - men der visersig nærmest af være tale om en form for kidnapning. Hun er udvalgt af 'Det ældste folk' til at være budbringer for deres livssyn til 'mutanteme' og i 4 måneder vandrer hun med stammen tværs overAustralien. Om denne vandring, hvor hun indvies i stammens hemmeligheder skriver hun i, hvad hun selv kalder romanform, og viderebringer gerne budskabet om det 'primitive' folks oprindelige ognaturlige visdom sat over for dem moderne civilisations destruktive kurs. Hun nedtoner strabadser og skepsis og er åben, tryg og positiv over for de ting hun oplever og de forklaringer, hun får.Med sin humoristiske facon og det eksotiske stof får M.M. hurtigt tag i læseren, hendes styrke er de jordnære detaljer kædet sammen med det fremmedartede univers, mens den ofte gentagne positivebetagelse af alt hvad hunoplever godt kan blive noget monoton. Kan læses på linje med f.ex. serien Virkelighedens verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2010

af

af

Jette Landberg

d. 23. apr. 2010

For de læsere, der interesserer sig for oprindelige folk, anderledes levevis i pagt med naturen, new age filosofi og for australiensrejsende, der her får et helt andet billede af det store land. Også folk, der har set filmen Australia, 2008, med Nicole Kidman, kan her få uddybet begrebet at gå "Walkabout".

Selve historien beskriver en hvid, amerikansk, midaldrende kvindelig læge, der har startet et projekt, hvor hun skaffer arbejdspladser til unge aboriginals, Australiens oprindelige folk. Derfor bliver hun inviteret til et møde med en lille oprindelig stamme, der stadig lever så langt fra hvide mennesker som muligt og opretholder de gamle skikke. Mødet viser sig at være en vandring tværs over den australske ørken, en 4 måneders tur, hvor hun indvies i stammens fantastiske levevis og livsfilosofi. Da bogen udkom i 1990'erne vakte den stor debat, mange aboriginals og andre australiere fordømte bogen og kaldte den rent opspind.

Dette er den 5. udgave af bogen, 4. udgave udkom i 2002 med samme forside. Da der kun er et meget kort forord, vil jeg mene at bogen er uændret. Iøvrigt vil den tiltale læsere af fx Paulo Coelho og andre bøger, der handler om at være tilstede i nuet.

Bogen er fascinerende, hvad enten den bygger på en sand rejse eller den er opspind, hvilket aldrig rigtig synes at være opklaret. Den er til stadighed efterspurgt i bibliotekerne, der derfor også vil have brug for denne udgave.


Weekendavisen

d. 24. mar. 1995

af

af

Katinka Bruhn

d. 24. mar. 1995


Politiken

d. 2. mar. 1995

af

af

Søren Vinterberg

d. 2. mar. 1995


Det fri aktuelt

d. 15. mar. 1995

af

af

Benn Q. Holm

d. 15. mar. 1995


Jyllands-posten

d. 7. mar. 1995

af

af

Bodil Steensen-Leth

d. 7. mar. 1995


Kristeligt dagblad

d. 19. apr. 1995

af

af

Kristian Lindberg

d. 19. apr. 1995


Information

d. 7. mar. 1995

af

af

Pil Dahlerup

d. 7. mar. 1995


Den ny verdensimpuls

1995, nr. 3

af

af

Lis Hammelboe

1995, nr. 3