Bøger / skønlitteratur / roman

Det andet navn. Bind 1


Beskrivelse


Historien om Asle, som er kunstmaler, enkemand og bosiddende i Dylgia. En fortælling om hvad kunst er, om Gud, venskab og om tiden som går. Om døden, men også om hvad det vil sige at være i livet.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2019

af

af

Henrik H Pedersen

d. 1. nov. 2019

Hovedpersonen Asle er kunstmaler, enkemand og bor i Dylgja i samme hus hvor han boede med sin afdøde hustru. Vi følger Asle og hans forhold til vennerne Åsleik, fiskerbonde og nabo, og den alkoholiserede ven med samme navn Asle. For læsere af Jon Fosse og andre nyere store stemmer i nordisk litteratur.

Bogen er første del af et planlagt syv-binds romanværk i nutidens udkants Norge. I første del følger læseren kunstmaleren og enkemand Asle som indimellem kører til Bjørgvin eller Bergen, som det hedder på dansk. Her besøger han bl.a. vennen med samme navn, den alkoholiserede Asle, som ligeledes beskæftiger sig med kunst, måske hans delvise alter ego, desuden er der naboen Åsleik, som hovedpersonen også ser til. Ofte kører vor hovedperson Asle ud for at aflevere malerier og herunder observerer emner som bringer minderne til live. En roman om kunst, tro og venskab samt hvad det vil sige at være i live.

En roman uden et eneste punktum, skrevet i en sært dragende og minimalistisk stil, hvor der sker ganske lidt udadtil, men hvor der alligevel er drama på den indre linje og de enkelte ting som fortælleren beskriver. En nordisk roman som kan nå mange lånere.

For samme målgruppe af moderne nordisk litteratur findes også beslægtede forfattere som Jon Kalman Stefansson og Per Petterson.


litteratursiden.dk

d. 6. jan. 2020

af

af

Anny Skov Madsen

d. 6. jan. 2020

Besættende fortælling om maleren Asle, der ser begivenheder fra fortiden som billeder, der skal males. I en strøm af tanker bakser han med meningen med det hele, fordi hans kone ikke er der mere. 'Det...


Kristeligt dagblad

d. 16. nov. 2019

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 16. nov. 2019


Jyllands-posten

d. 20. dec. 2019

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 20. dec. 2019


Berlingske tidende

d. 20. nov. 2019

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 20. nov. 2019


Weekendavisen

d. 22. nov. 2019

af

af

Birte Weiss

d. 22. nov. 2019


Standart

Årg. 34 nr. 1 (2020)

af

af

Søren R. Fauth

Årg. 34 nr. 1 (2020)