Bøger / faglitteratur

Det danske Pearl Harbor


Beskrivelse


Forfatteren som er officer og tidligere chef for Hærens Kampskole tager bladet fra munden og leverer en uindpakket bredside mod bureaukratiseringen i det danske forsvar, som efter hans mening svækker landets forsvarsevne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 14. okt. 2008

For interesserede i forsvarsdebat.

Bogen er if. forordet skrevet lige efter, at den karismatiske oberst Lars Møller (M) mod sin vilje blev forflyttet fra den attraktive chefstilling for Hærens Kampskole til Hærens Operative Kommando. M parerer ordre, men indignationen føles klart i indledningen, der også tager forbehold for rigtigheden i tal og "mindre uoverensstemmelser" i eksemplerne pga. hastværk med udgivelsen. M ser sig som den menige soldats talsmand, og bagsideteksten: "en uindpakket bredside mod den inkompetence og bureaukratisering, der de seneste år har forandret forsvaret og svækket landets forsvarsevne" er en god karakteristik af bogen, hvor tingene trækkes hårdt op, og der ofte er anvendt en lidt sarkastisk/ironisk tone til at understrege budskabet. M argumenterer godt og er fin til at eksemplicificere. Og selv om vel meget er ud fra egen person og baghave med sparsom eller ingen dokumentation, så er man ikke tvivl om, at de grelle eksempler på molbobureaukrati ligesom pointerne mht. afgangen af stampersonel har bred forankring. Alt i alt står man med følelsen af, at bogen rejser meget væsentlige problemer og kan vise sig værdifuld mht. en nødvendig debat, som i sidste ende kun kan gavne forsvaret.

Som fx Trusselsbilledet : en koldkriger taler ud.

En personlig, indigneret og lidt ustruktureret men bestemt ikke uvæsentlig debatbog, hvor Møller lever op til sit ry som bramfri person i sønderlemmende kritik mod det danske forsvar for bureaukrati og inkompetence.


Information

d. 23. sep. 2008

af

af

Erik Bo Bruhn

d. 23. sep. 2008