Bøger / skønlitteratur / roman

Det dyrebare


Beskrivelse


Au pair-pigen Mille forsvinder og findes død to år senere. Romanen følger familiens liv i de to år og fortæller dens historie med fortielser, ensomhed og savn af nærvær og kærlighed.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 21. maj 2012

Linn Ullmanns nye roman vil appellere til en stor gruppe (især) kvindelige læsere af nordiske romaner om familieliv og al dets væsen.

Det dyrebare handler om savn af kærlighed og nærvær. Den fortæller om en familie og alt det, den fortier. Omdrejningspunktet er au pairpigen Mille, som forsvinder og først bliver fundet to år senere, voldtaget og myrdet. Alle har hemmeligheder om hende: matriarken Jenny, alkoholiseret og i livslang sorg efter at have mistet en lille søn; hendes datter Siri, kok og restaurationsejer, sammenbidt og hårdtarbejdende for at holde familien kørende og sone sin skyldfølelse over broderens død; Siris mand Jon, skriveblokeret forfatter, som er konstant utro; deres to døtre, det lyse solskinsbarn Liv og den mørke, kantede Alma. Især portrættet af Alma er meget vellykket, en utilpasset og genstridig teenager, som er romanens rebel og sandhedsvidne. De øvrige personer er godt beskrevet i den (vel)kendte nordiske model for dysfunktionelle familier og kærlighedsrelationer. Fortællingen springer i tid, synsvinklen skifter mellem personerne, sproget er smukt og fortælleteknikken flot - alt sammen med til at give romanen pondus og drive.

Det dyrebare vil blive lige så efterspurgt som Linn Ullmanns øvrige romaner, senest Et velsignet barn, 2006, og kan formidles sammen med andre store nordiske kvindelige forfattere som fx Wassmo.

Linn Ullmann har fået megen ros for denne velskrevne roman om en familie, hvor nærvær og kærlighed har svære vilkår.


litteratursiden.dk

d. 4. juni 2012

af

af

Line Hoffgaard

d. 4. juni 2012

Stemningsmættet og yderst medrivende familiehistorie om skyldfølelser, fortielser og hemmeligheder i bedste Linn Ullmann-stil. Siri har samlet familien til haveselskab på Mailund for at fejre hendes m...


Litteratursiden.dk [online]

d. 28. aug. 2012

af

af

Lotte Bastholm

d. 28. aug. 2012


Berlingske tidende

d. 15. maj 2012

af

af

Kathrine Lilleør

d. 15. maj 2012


Jyllands-posten

d. 26. maj 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 26. maj 2012


Weekendavisen

d. 16. maj 2012

af

af

Leonora Christina Skov

d. 16. maj 2012


Kristeligt dagblad

d. 2. juni 2012

af

af

Mai Misfeldt

d. 2. juni 2012