Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det forsømte forår


Beskrivelse


Hvas satire over forholdene i et københavnsk gymnasium omkring 1920: åndssløvt terperi, uforstående, sadistiske lærere.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2017

af

af

Tina Schmidt

d. 9. feb. 2017

Kommenteret udgave af Hans Scherfigs klassiske satire over sin gymnasietid og lærerstabens tyrannisering anno 1920. For alle, denne kommenterede udgave henvender sig dog mest til studiebrug.

Historien om en gruppe drenges skolegang på den højtestimerede Metropolitanskole i København i 1920'erne. I historiens rammefortælling får vi at vide, at den højtærede lektor Blomme er død i drengenes skoletid, myrdet af et strykninforgiftet maltbolsje. I bogens nutid mødes drengene mange år senere til deres studenterjubilæum, nu meget voksne, og for de flestes vedkommende, også med succesfulde karrierer. Bogens hoveddel består af et flashback tilbage til skoletiden, hvor lærernes fortrædeligheder oprulles. I denne del hintes det hvem morderen er, men læseren opnår først vished i bogens sidste linjer, hvor vi er tilbage i rammefortællingen og den berusede afslutning på studenterjubilæet.

Bogen er optrykt med den oprindelige retskrivning, før reformen i 1948. De mange virkelighedsreferencer gør, at der er en del bladren frem og tilbage mellem tekst og noteapparat. Det gør den mere velegnet i studieøjemed end til hyggelæsning.

Det forsømte forår er senest udkommet i 2003 i paperbackudgave. Denne udgave adskiller sig ved, at noteapparatet er meget omfattende og indeholder kommentarer med virkelighedsbaggrund, om tekstforhold, samt en litteraturhistorisk placering af Scherfigs forfatterskab og en værkmæssig kontekstualisering.


Kristeligt dagblad

d. 11. jan. 2017

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 11. jan. 2017


Jyllands-posten

d. 23. mar. 2024

af

af

Henrik Sejerkilde

d. 23. mar. 2024


Land & folk

d. 12. aug. 1960

af

af

Peer Schaldemose

d. 12. aug. 1960