Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det fortryllede træ. Bind 1 : Eventyrskoven


Beskrivelse


Da Joe, Bessie og Fanny flytter på landet med deres forældre, kommer de til at bo lige ved siden af Eventyrskoven og det fortryllede træ. Her får de nye venner og oplever mærkelige, morsomme og farlige ting i de fantastiske lande, der svæver over træet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2000

af

af

Lene Kristiansen

d. 30. okt. 2000

Der skal noget til at udgive en 61 år gammel bog, den 1. af 3 - for første gang vel at mærke, og selvom den har klassikerstatus i England skulle det nok have været sket for mange år siden. For selvom Enid Blytons fantasirigdom ikke fejler noget, så hører bogen med i bunken af gamle, hyggelige højtlæsningsbøger med en vis klassikerstatus, som har haft deres storhedstid. Joe, Bessie og Fanny flytter med deres forældre på landet. Tæt på huset ligger en eventyrlig skov og midt i den et fortryllet træ, hvor de fleste af bogens kapitler foregår. I træet er en egen verden befolket med feer, nisser, mennesker og talende dyr, og i toppen af træet drejer forskellige mærkelige verdener rundt. Således kommer de bl.a. til Kasserolleland, til Fødselsdagsland og til den onde Snemands land. Som i alle fantasiverdener er der gode og dårlige personer og hændelser og man mærker tydeligt tidens dyder og moral; de tre søskende er velopdragne børn, der sætter sammenhold, ærlighed og hjælpsomhed højt. Sprogligt fanger den danske version glimrende den "oprindelige" humor og tone samt bogens mange detaljer og gentagelser. Bogen er illustreret af Tove Krebs Lange, som også lavet en sød forside i pagt med indholdet. Højtlæsning fra 5-8/9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2000

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 30. okt. 2000

Når danske læsere støder på navnet Enid Blyton, så går tankerne straks til De 5-bøgerne, som herhjemme begyndte at udkomme midt i 1950'erne og med det samme blev en stor succes. Men damen var flittig. Inden sin død i 1968 var det blevet til mere end 600 bøger, og et af de mest populære værker var Det fortryllede træ. Nu er det her så på dansk, og der venter de 4-7-årige en dejlig oplevelse, når der bliver læst op for dem. Det er fortællingen om de tre søskende Joe, Bessie og Fanny, som med mor og far flytter på landet, og for enden af deres baghave ligger Eventyrskoven med "Det fortryllede træ". Fra dets top kan man komme til forskellige lande: karruselland, sneland, kasserolleland, bølgeland, slikkepindeland, fødselsdagsland og mange flere. En verden befolket med talende og velklædte dyr, skovnisser, alfer o.m.f. Sødt, sjovt og spændende, - men også en fortælling om venskab og sammenhold, så man kan klare bl.a. de skrupelløse skurke, der dukker op. Min 4-årige medlektør havde denne kommentar: "Morfar, hvor er det her spændende, - men også lidt uhyggeligt". Så har man sans for den eventyrlige og barnlige verden, så er bogen her. Oplæsning fra 4 år. Kan også med glæde bruges i børnehaveklassen og 1. klasse.