Bøger / faglitteratur / lærebøger

Det gode øl


Beskrivelse


Indhold: Indledning ; Øllets historie ; Øllets ingredienser ; Øllets brygning ; Øllets regioner ; Øllets typer ; Sans dit øl ; Øl og mad ; Hyppigt anvendte fagudtryk; Stikord.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 3. maj 2013

Grundbog for alle ølentusiaster.

En indbydende velstruktureret bog, som giver adgang til al grundlæggende og meget videregående viden på området for både begyndere og viderekommende. Værket giver en systematisk redegørelse for øllets historie, ingredienser, brygning, en udmærket gennemgang af regionerne (med vægten på Europa), øltyper eksemplificeret med en række aftapninger og som nyt i forhold til 1. udg. to fremragende kraftigt udbyggede afsnit om "Øllets typer" og "Øl og mad". Især det første er en sand guldgrube, idet man til eksemplificering vælger en række øl, som læseren stort set alle kan finde i velassorterede butikker. Yderligere gives herved på forhånd mulighed for at kikke om øl og typer svarer til ens smag. Herved kan fx meget stærkt humlede eller søde øl undgås som ærgerlige fejlkøb. Også afsnittet om øl og mad giver fine oplysninger. Bogens store force er - foruden en spændende og letlæst formidling, den pædagogiske tilgang og et særdeles smukt layout. Det er sjældent, man ser et faktuelt udtømmende indhold så indbydende formidlet som her.

3. udg. af titlen rummer enkelte opdateringer i tekst og illustrationer i forhold til 2. udgave. I forhold til 1. udg. er bogen så væsentligt ændret, at denne overalt bør erstattes. Af andre grundbøger kan nævnes Politikens bog om øl og Øl for enhver smag.

Et nyt fint hovedværk om øl mht. layout, formidling og faktuelt indhold, som bør stå overalt, hvor interessen er til stede. 1. udgave bør afløses.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2005

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 9. juni 2005

Øl er in og ikke mere bare noget, man drikker. Det er noget man nyder. Det tidl. uniforme danske marked har fået massiv konkurrence via import af fremragende udenlandsk øl. Det fascinerende ved den nye ekspanderende interesse er, at den ikke har været styret men spontant er spredt fra mund til mund nedefra. Jeg indrømmer for længst at være stået på vognen og følte mig i særdeles fint selskab med bogen, der hurtigt gav skelet og muskler til min hidtil lidt ustrukturerede viden. Værket giver en systematisk redegørelse for øllets historie verden over, ingredienser, brygning, en udmærket gennemgang af regionerne (med vægten på Europa), øltyper eksemplificeret med en række aftapninger. Her kan jeg rigtigt godt lide, at man - i stedet for at begrave sig i entusiastens eksotiske kæpheste - vælger en række øl, som læseren stort set alle kan finde i velassorterede butikker. Sidst kommer ”sans din øl” med gode oplysninger og råd om flasker, glas, etiketter, servering, øl og mad samt fine anvisninger på opskænkning af forskellige øltyper. Bogens massive force er - foruden en spændende, letlæst og underholdende formidling - den pædagogiske tilgang og et særdeles indbydende layout på glittet papir. Undertitlen - grundbog for tjenere - kan forvirre, men fremstillingen er overalt almen og kan med sin systematiske tilgang sagtens være en ny grundbog for såvel begyndere som viderekommende.