Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det gyldne kompas


Beskrivelse


Lyra - 11 år og forældreløs - kommer på sporet af noget mystisk og uhyggeligt, da flere og flere børn forsvinder. Løsningen findes måske højt mod nord, mellem panserbjørne og flyvende hekse.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 1996

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 29. okt. 1996

Det gyldne kompas er 1. del af en trilogi, der meget vel kan gå hen og blive en klassiker i fantasygenren. Så opløftende oplever man læsningen af bogen, der handler om den nysgerrige og handlekraftige Lyra, der vokser op som plejebarn blandt tørre professorer på Oxford. Ikke det Oxford vi kender, for Lyra lever i en anderledes parallelverden, der godt nok har lighedspunkter med vores verden, men lige så mange forskelle. Først og fremmest i kraft af daimonerne, væsener, der kan skifte skikkelse ustandseligt og som er nært knyttet til det enkelte menneske, ja, vel er et konkret udtryk for dette menneskes sjæl. Lyra blandes ind i en meget dramatisk og kompliceret affære omkring børn, der forsvinder sporløst og hendes onkel, Lord Asriels eksperimenter vedrørende sammenhængen mellem de parallelle verdener, et sted langt mod Nord. Hekse, besjælede isbjørne, et alethiometer - et apparat til at aflæse sandheden - og andet fantasytankegods spiller væsentlige roller i dette intense drama, der sprogligt er en nydelse og som midt i dramatikken giver sig tid til at skabe en troværdig og sammenhængende verden. Det er en bog, der nuancerer genrens kendte træk, hvor de positive værdier nok er fantasi, snarrådighed, kærlighed, venskab, men hvem er god, hvem er ond, hvem er ven og hvem er fjende ? Til oplæsning fra 4. kl. og selvstændig fordybelse fra ca. 6. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 1996

af

af

Eva Lodal

d. 29. okt. 1996

Eventyrlig roman om barnesjælen og barndommens uskyld over for kampen om verdensherredømmet! - en lang og indviklet historie, der angiveligt skal blive en trilogi, inspireret af Milton's Paradise Lost. Og en fantastisk og sælsom historie om pseudo-fysik og teologi, om gale videnskabsmænd og vældige konspirationer af ret gyselig karakter og om en fascination af Arktis, nærmest som en sindstilstand. 1.del rummer masser af action og en del tankegods - meget spændende, indimellem rørende og med et par fine bekendtskaber i persongalleriet. Noget af indholdet er vel set før i børnelitt. (og såmænd også hos Frøken Smilla), og samtidig er bogen - ligesom forf.s tidligere - så godt struktureret og besnærende velskrevet, at læseren sluger det hele, mens historien går over stok og sten. Baggrunden er et victoriansk England og det nordligste Norge, både eksakt og fantastisk beskrevet; heltinden er en 11-årig pige, som uden at vide det er udset til at frelse Verden, mens hun har sin barnesjæl i behold. Med stort mod, mange hjælpere og en belejlig synskhed klarer hun - gerne på et meget hængende hår - de nervepirrende situationer og er parat til 2.del. Fascinerende og indimellem hård kost for læsere/lyttere fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2021

af

af

Maria Sjøblom

d. 8. okt. 2021

Lyra - 11 år og forældreløs - kommer på sporet af noget mystisk og uhyggeligt, da flere og flere børn forsvinder. Løsningen findes måske højt mod nord, mellem panserbjørne og flyvende hekse. Gennemillustreret jubilæumsudgave for både store børn og voksne fans af fantasyserien.

Den handlekraftige Lyra vokser op på et kollegie i Oxford. Hendes hemmelighedsfulde onkel, Lord Asriel, har fundet noget mystisk på sin arktiske ekspedition. Kan det have noget med alle de børn, der forsvinder fra Oxford, at gøre? Lyras rejse for at løse mysteriet om de forsvundne børn er udkommet som roman i flere forskellige udgaver. Det er nu 25 år siden at Det gyldne kompas udkom for første gang på dansk og i den anledning udgives nu denne gennemillustrerede udgave i stort format.

Illustratoren Chris Wormell har også illustreret andre af Phillip Pullmans børnebøger. Den selvlærte illustrator har skabt en mørkt inspirerende univers med sine meget forskelligartede illustrationer. Hans foretrukne teknik er dog enten træ- eller linoleumstryk, hvilket skaber en mørk og fortættet stemning. Denne jubilæumsudgave vil være et must have for fans af "Det gyldne kompas", men vil helt sikkert også kunne friste nye læsere. Det store format er som skabt til højtlæsning og historien er - som den altid har været - fantastisk.

Fortab dig også i Neil Gaimans magiske univers i den illustrerede Coraline.


litteratursiden.dk

d. 15. nov. 2013

af

af

Mie Møller Nielsen

d. 15. nov. 2013

Syndefaldsmyten bliver genfortalt på kreativ, gennemført og velskrevet vis i Pullmans store fortælling om rejsen fra barn til voksen og om jagten på intet mindre end sandheden og retfærdighed. Lyra er...


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 42 (2002)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 119, nr. 42 (2002)


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2002

af

d. 1. juni 2002

Spændende fantasy-romaner, der foregår i et univers, hvor alle mennesker er udstyret med en daimon. På mystisk vis forsvinder flere og flere børn, og det viser sig, at den betagende Mrs. Coulter har e...


Jyllands-posten

d. 20. dec. 1997

af

af

Marianne Gade

d. 20. dec. 1997


Berlingske tidende

d. 2. nov. 1996

af

af

Kari Sønsthagen

d. 2. nov. 1996


Politiken

d. 22. juli 2006

af

af

Susanne Bjertrup

d. 22. juli 2006


Børn & bøger

Årg. 60, nr. 6 (2007)

af

af

Benni Bødker

Årg. 60, nr. 6 (2007)


Weekendavisen

d. 6. dec. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 6. dec. 1996


Det fri aktuelt

d. 20. nov. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 20. nov. 1996


Børn & bøger

Årg. 50, nr. 1 (1997)

af

af

Lise Ettrup

Årg. 50, nr. 1 (1997)


Jyllands-posten

d. 18. jan. 1997

af

af

Marianne Gade

d. 18. jan. 1997