Bøger / faglitteratur

Det hemmelige Bornholm : bornholmerne fortæller om den kolde krig


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 29. aug. 2017

Spændende og indsigtsfuld beretning om Bornholm under den kolde krig, hvor øen i tilfælde af en invasion var overladt til sig selv. Kan læses af alle med interesse for perioden eller Bornholm.

Journalist og forfatter Øjvind Kyrø har i mere end 25 år dækket verdens brændpunkter for bl.a. TV2 og Weekendavisen. Nærværende udgivelse handler om Bornholm under den Kolde Krig og tager sin begyndelse da øen i 1945 bliver besat af Sovjetunionen uden at få ret meget hjælp fra det øvrige Danmark. Beliggende tæt på østblokken var Bornholm et vigtigt strategisk punkt, men gennem en række interviews med centrale aktører og andre kilder, dokumenterer Kyrø at øen faktisk ville stå helt alene i tilfælde af en krig. For at tækkes Sovjetunionen var udenlandske soldater bandlyst fra øen, og da man ikke ville sende tropper fra Sjælland, var man nødt til at trække på et stort civilt beredskab, der skulle tage sagen i egen hånd. Med kildefortegnelse, og sort/hvid illustrationer.

Klog og velskrevet bog, der sætter lys på en knap så kendt del af Danmarkshistorien. Den er let at læse og fordrer ikke den store viden om perioden, for at man som læser kan få glæde af den.

Om samme emne findes den noget større og akademiske Bornholm mellem øst og vestManden der reddede verden. Kyrø har også i sin forrige bog Manden der reddede verden beskæftiget sig med den Kolde Krig. I den handlede det om hvor tæt verden var på en fatal atomkrig en nat i 1983Om samme emne findes den noget større og akademiske Bornholm mellem øst og vest. Kyrø har også i sin forrige bog beskæftiget sig med den Kolde Krig. I den handlede det om hvor tæt verden var på en fatal atomkrig en nat i 1983.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 26. jan. 2018

af

af

Poul Grooss

d. 26. jan. 2018


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2017

af

af

Flemming Østergaard

d. 8. okt. 2017