Bøger / faglitteratur

Det kompetente selv : en introduktion til Albert Banduras teori om selvkompetence og kontrol


Beskrivelse


Uddybning af Albert Banduras teori om at menneskets adfærdsmønster formes dels af dagliglivets menneskelige påvirkninger, dels af mentale processer - tanker, forventninger og selvopfattelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2012

af

af

Mette Fersum

d. 21. mar. 2012

Bogen kan bruges af studerende, der beskæftiger sig med psykologi, kommunikation eller tilsvarende fag. Desuden kan den være anvendelig i forhold til folk der arbejder med personaleudvikling og HR.

Den danske forfatter Carl F. Kähler giver i bogen en introduktion til Albert Banduras teori om selvkompetence og kontrol. Den canadiske psykolog Albert Bandura regnes i dag for en af hovedkræfterne bag den kognitive adfærdsteori med fokus på menneskets selverkendelse og sociale læring. Teorierne er fra slutningen af 1960'erne. Udgangspunktet for hans teori om selvkompetence er, at mange menneskers oplevelse af frygt, forhindrer dem i at gøre det, de har lyst til. Hans hovedhypotese er, at menneskers forventninger og tro på deres egne kompetencer, afgør om de er villige til at overvinde deres problemer. Han mener, der er en direkte årsagssammenhæng mellem et menneskes tro på sig selv og dets initiativ og vedholdenhed. Der er mange andre pointer i bogen. I bogen gennemgår den danske forfatter hans teorier, og kommer rundt om alle de mange indgangsvinkler, der er i den sociale læringsteori.

Der er ikke andre oversatte bøger om Albert Bandura, men i Netpunkt ses en del engelske titler.

Jeg har ingen fornemmelse af, hvor mange der bruger hans teorier, men bogen er velegnet til studerende, der skal analysere eller belyse den kognitive adfærdspsykologi. Bogen er naturligvis udelukkende teoretisk, men forfatteren formår at beskrive hans teorier, så man som læser forstår dem.


Psykologisk set

Årg. 29, nr. 86 (2012)

af

af

Lars Paludan-Müller

Årg. 29, nr. 86 (2012)