Bøger / skønlitteratur / sagn

Det levende land : bornholmsk folketro


Beskrivelse


Gendigtede historier fra den bornholmske folketro, hvor der findes magiske væsner som brøndjætten, åbobben og andre underjordiske, der holder fest med dans og basseralle, mens højen de bor i, står på gloende pæle.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2019

af

af

Henrik H Pedersen

d. 11. sep. 2019

I bogen gendigter Dennis Gade Kofod historier fra den Bornholmske folketro. Her møder læseren magiske væsner som brøndjætten, åbobben og andre overnaturlige godtfolk fra solskinsøen. For kendere af Dennis Gade Kofod, interesserede i fortællinger fra Bornholm samt læsere af sagn, myter og folketro.

På Bornholm lever historier om det magiske og overnaturlige i landskabet stadig, som man også læser ud af Dennis Gade Kofods gendigtninger. Forfatterens far hilser stadig på en hellig kvinde og hendes 16 børn, og som i bogens mange andre korte fortællinger fortælles om kloge koner, trolde og spøgelser i det underjordiske, som holder basseralle, mens højene de bor i, står på gloende pæle. Fortællingerne er oftest ganske korte og indledes på Bornholmsk som fx "Ded e varkan te næbb ejlle raw/Det er hverken til næb eller røv". Bogen har flere illustrationer af Aske Schmidt Rose samt et efterskrift af antropolog Lars Rømer. Forfatter Dennis Gade Kofod, som debuterede i 2005, har flere gange i sit forfatterskab beskæftiget sig med Bornholm.

Velskrevet og charmerende gendigtninger fra den bornholmske folketro, som kan nå bredt rundt. Også velegnet til oplæsning idet historierne er ganske korte.

Her kan henvises til flere af Dennis Gade Kofods romaner eller fortællinger, hvor han berører Bornholm og folketro, som i bl.a. Nancy.


litteratursiden.dk

d. 15. okt. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 15. okt. 2019

Gendigtede historier fra den bornholmske folketro. Læs dem inden eller under din bornholmerferie og få et helt nyt (gammelt) syn på naturen. Antropologen Lars Christian Kofod Rømer har samlet og digit...


Kristeligt dagblad

d. 13. jan. 2020

af

af

Bo Hakon Jørgensen (f. 1946)

d. 13. jan. 2020


Politiken

d. 29. sep. 2019

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 29. sep. 2019


Information

d. 27. sep. 2019

af

af

Lone Nikolajsen

d. 27. sep. 2019