Bøger / faglitteratur

Det levende sprog : lystsejladser i det danske sprog


Beskrivelse


Med temaer som kiasmer, eufemismer, bogstavrim, farvesymbolik i sproget og betydningsændringer, reflekteres der over sprogets variationer og alt det som afspejles heri.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2016

af

af

Jytte Bræmer

d. 12. sep. 2016

En lang række små essays, der reflekterer over sprogets variationer og alt det, der afspejler sig heri. For den sprogligt interesserede.

Forfatteren, der er tidligere seminarielektor i dansk og retorik, analyserer i små tematiserede kapitler, hvordan sproget er varieret, og hvad det er præget af. Der er temaer som kiasmer, eufemismer, bogstavrim, farvesymbolik i sproget, kroppens aftryk på sproglige udtryk, lydmalende ord, betydningsændringer og meget andet. Et længere afsnit er helliget grammatikkens påvirkning af eksempelvis betydninger og vægtninger. Alt sammen underbygget af et væld af eksempler fra såvel litteratur som nutidens talemåder.

Forfatteren har greb om stoffet og et kæmpe overblik over sproget og dets virkemidler. Han formidler i en velskrevet stil og forstår at bibringe læseren sin egen forundring og entusiasme over sprogets utrolig mange facetter og muligheder. De korte afsnit giver bogen en lidt opremsende stil, så det er nok en bog, der skal læses lidt i småbidder.

Minder i såvel tema, stil og opbygning om forfatterens tidligere Undervejs.