Bøger / faglitteratur / bibliografier

Det nye menneske : efter naturalisme og eksistentialisme : et religionsfilosofisk essay


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. aug. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 3. aug. 2017

Ifølge forfatteren til denne bog reducerer det moderne naturalistiske verdenssyn mennesket til en ting, og det kan være farligt, for mennesket søger stadig sin menneskelighed, men så måske i fundamentalisme og fanatisme. Læsere af religionsfilosofi på et akademisk niveau, vil finde "Det nye menneske" interessant.

Niels Grønkjær, der er dr.theol., udgav i 2010 bogen Den nye Gud som søgte at danne et billede af den nye Gud, som passer ind i en tid efter ateismen og fundamentalismen. Uden direkte at fortsætte denne følger han her op med en beskrivelse af, hvad det er for et menneske, den nye Gud skal være Gud for. Som i forrige bog falder også denne i tre dele: Kroppen, Sjælen og Ånden som hver yderligere ligger i tre kapitler. Bærende for fremstillingen er filosofferne Plotin, Arendt og Hegel. Selvom bogen er på et akademisk niveau, er der ingen noter i teksten, men der er en omfattende litteraturliste.

Grønkjær beskæftiger sig med fundamentale spørgsmål, og sætter dybde højere end forståelighed, men han skriver med personlighed. Sproget er knudret, men argumentationen klar og han udvikler sine tanker stringent og åbent, og hans publikum af religionshistorikere og teologer har alle muligheder for at følge med. Det forbliver dog en bog for et smalt publikum, hovedsagelig udenfor folkebibliotekerne.

Grønkjærs læsere vil føle sig hjemme i fx Sløks Eksistentialisme.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 6, nr. 3 (2018)

af

af

Lise Søelund

Årg. 6, nr. 3 (2018)


Kristeligt dagblad

d. 24. aug. 2017

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 24. aug. 2017


Weekendavisen

d. 1. sep. 2017

af

af

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 1. sep. 2017


Dansk kirketidende

Årg. 169, nr. 11 (2017)

af

af

Jacob Dahl Rendtorff

Årg. 169, nr. 11 (2017)