Bøger / faglitteratur / bibliografier

Det produktive samfund : seks kapitler af industrialiseringens idéhistorie


Beskrivelse


Skildring af hvordan industrialiseringen udvikler Danmark. Med fokus på beskrivelse af den skepsis og frygt maskinernes indtog også betød, og hvordan den moderne begrebsverden er formet af den industrielle udvikling.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juni 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 26. juni 2013

Målgruppen er historisk interesserede, og især lånere som søger bøger om Danmarks ide- og samfundshistoriske udvikling. Er et fund til opgavebrug fra og med gymnasieniveau, og kan i mindre grad bruges til folkeskolens ældste klasser.

Jeppe Nevers (f. 1978), der er ph.d. i historie og lektor ved Syddansk Universitet, skriver her en fremragende idehistorisk bog på tilgængeligt akademisk niveau om Danmarks industrialisering. Bogen skildrer med fængende tekst og rige illustrationer, hvordan industrialiseringen udvikler Danmark til det samfund vi kender i dag. Der er 2 hoved-fokusområder, dels en beskrivelse af den skepsis og frygt maskinernes indtog også betød, dels viser bogen, hvordan vores moderne begrebsverden på mange måder er formet af den industrielle udvikling. Frygten for maskinerne gøres fx poetisk levende med et smukt citat af William Blake. "And did the Countenance Divine/ Shine forth upon our clouded hills?/ And was Jerusalem builded here/ Among these dark Satanic Mills". De sataniske møller tolkes som "sataniske bomuldsmøller". Bogen er inddelt i 6 kapitler med overskrifterne: "Mørke sataniske møller", "For industriens fremme", "Socialismen tager form", "Det sociale spørgsmål", "Ledelsens rationalitet" og "Det produktive samfund".

Industrialiseringshistorie indgår som element i historiske oversigtsværker, men der mangler netop en up-to-date tilgængelig akademisk bog som nærværende på hylden.

Flot historisk værk af blivende værdi med lånere på alle større biblioteker.


Politiken

d. 2. nov. 2013

af

af

Rune Engelbreth Larsen

d. 2. nov. 2013