Bøger / faglitteratur

Det sidste barn i skoven : red vores børn fra natur-mangel syndromet


Beskrivelse


Forfatteren mener at børn i det moderne samfund generelt lider af et "natur-mangel-syndrom" med negative symptomer bl.a. i form af depression, overvægt og ADHD og søger nye måder hvorpå børn fysisk og i leg atter kan opleve naturen og udendørslivet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2014

af

af

Mette Fersum

d. 19. aug. 2014

Den henvender sig til dem med interesse for børn i naturen eller mangel på samme, og hvilke konsekvenser det har, at børn ikke i tilstrækkelig grad bruger naturen. Pædagoger i børnehaver, SFO og lærere med naturfag kan have glæde af at læse den.

Bogen er amerikansk, fra 2005. Forskning viser, at en genforening med naturen har positiv indflydelse på vores mentale, fysiske og åndelige sundhed. Bogen mener, at børn generelt set har et "natur-mangel-syndrom". Naturen kan helbrede og inspirere til kreativitet, og fuld udnyttelse af sanserne. I naturen finder børn frihed, fantasi og privatliv, fri for den voksnes verden. Bogen har samlet forskning på området. En af konklusionerne er, at naturen kan berolige børn med ADHD, overvægt, depression m.m. Bogen angiver, at børn har mere brug for ustruktureret fysisk leg end for computere og fjernsyn. Leg som er udfordrende og fantasifuld bliver langsomt mere anerkendt som et væsentligt element i børns udvikling. Bogen beskriver også vigtigheden af, at børn og forældre gør noget sammen i naturen. De kan fiske sammen, se på is om vinteren, lave urteudtræk, sove udendørs osv. Desuden er det vigtigt af at vi passer godt på vores natur, og der må gerne indføres miljøundervisning i skolen. www.bornognatur.dk med gratis rapporter om emnet.

Bogen Tema : udeliv på hundrede måder, 2011 er inspiration til udelivet for børn. Der er ikke andet specifikt om "natur-mangel-syndromet".

En interessant bog, som måske kan inspirere mange. God oversættelse.