Bøger / skønlitteratur / roman

Det sorte får : begravelseshymne til den "elektriske galeanstalt"


Beskrivelse


Tragikomisk fortælling om italienske Nicola, der klarer sig dårligt i skolen, bliver mobbet og opbygger derfor en fantasiverden, der får omverden til at betragte ham som en tosse. Han flytter ind på en galeanstalt, hvor han fortæller om livet de næste 35 år.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2013

af

af

Conni Boll Christensen

d. 6. feb. 2013

Den italienske multikunster Ascanio Celestini (født i 1972) har i en årrække rejst rundt i Italien for at indsamle historier om galeanstalter. Han præsenteres nu for første gang på dansk med disse vidnesbyrd, som nu er gengivet både som et teaterstykke, en film og denne bog, hvis surrealistiske tekstunivers vil tiltale læsere af moderne italiensk prosa.

Nicola, som er familiens sorte får, er født i "de skønne tressere" og opvokset hos sin meget gammeldags bedstemor, der deler friske æg ud til alle, hun møder. Nicolas mor er indlagt på en galeanstalt. Den lidt tilbagestående Nicola har det svært både i skolen og blandt sine brødre, der driller ham og får ham stemplet som en tosse. Derfor bliver han indlagt på en galeanstalt, og i de følgende 35 år afbrydes den daglige trummerum kun af de ugentlige ture til det lokale supermarked og drømmen om et normalt liv med kvinden Marinella. Teksten er poetisk og gør brug af mange metaforer og tvetydigheder, der skaber en tragikomisk og melankolsk grundstemning. Celestines kunst præsenteres i et forord af dr.phil. og lektor Gert Sørensen fra Københavns Universitets Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Afslutningsvis er der ordforklaringer og oversætterens efterskrift.

Poetisk, fabulende og samfundskritisk tekst, der bringer tankerne hen på Dario Fo og Franca Rame.

En fin tragikomisk fortælling om familiens sorte får Nicola og hans 35 år på en italiensk galeanstalt. Henvender sig til læsere af moderne italiensk skønlitteratur.


litteratursiden.dk

d. 2. maj 2013

af

af

Thomas Behrmann

d. 2. maj 2013

Vanvittig, skæv og humoristisk fabel om det moderne Italien. ’Det sorte får’ er syret og legesyg læsning, men godtager du præmissen, er der en god oplevelse at hente. Jeg døde i år. Alle ville dø i år...


Weekendavisen

d. 15. mar. 2013

af

af

Morten Beiter

d. 15. mar. 2013


Det ny Clarté

Årg. 11, nr. 29 (2016)

af

af

Flemming Larsen

Årg. 11, nr. 29 (2016)