Bøger / skønlitteratur / roman

Det store kup


Beskrivelse


Tiden er 1660, og der sker store ting i Danmarkshistorien, da kong Frederik III står bag et statskup og en ny kongelov, som fører til enevælden. Den kongetro adelsmand Valdemar Dane er vidne til begivenhederne, og hans ene søn, Valdemar Dane, kommer som assistent for rigskansler Griffenfeld også helt tæt på magtens centrum.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2009

af

af

Lone Krøgh

d. 4. maj 2009

Dette trettende bind i den historiske serie Slægten behøver næsten ingen introduktion - såvel læsere af historiske romaner som udlånsbibliotekarer ved, at der er tale om letløbende og farverig danmarkshistorie med bred appel.

Gennem den fiktive fynske adelsslægt Dane vil serien Slægten fortælle danmarkshistorie fra 1100-tallet til midten af 1900-tallet. Er slægten Dane fiktiv, er visse andre personer og historiske begivenheder derimod virkelige nok, og temaet for Det store kup, som foregår i årene 1660-1676, er indførelsen af enevælden. Den kongetro adelsmand Valdemar Dane residerer på godset Daneborg og er en af kongens nærmeste rådgivere, og hans ene søn er assistent for rigskansler Griffenfeld, som kommer til at spille en ikke ubetydelig rolle op til kong Frederik III's statskup. Historien fortælles let og ubesværet i et levende sprog og med mange velplacerede detaljer om fx klædedragt og mad, og sideløbende med den politiske historie er der forelskelser, familieliv og diverse intriger.

Slægten er skrevet af flere forskellige forfattere, men fremtræder alligevel som en homogen serie. Dette bind er det første, som cand.mag. Lone Mikkelsen (f. 1954) skriver, og hun har tidligere udgivet fem historiske romaner, senest Hundenes nat, 2008.

Trettende og udmærkede bind i den farverige og velfungerende historiske serie Slægten, hvor tiden nu er 1660 og emnet indførelsen af enevælden. Kan læses bredt og uafhængigt af seriens øvrige bind.