Bøger / faglitteratur

Det udmattede selv : depression og samfund


Beskrivelse


Om den samfundsmæssige udvikling af sygdommen depression fra et sociologisk perspektiv.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. apr. 2010

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 26. apr. 2010

Bogen er i den absolut akademiske ende fra forsker til forsker/underviser samt studerende på universiteter. Det faglige felt er et sted mellem sociologi, psykiatri, filosofi og samfundsvidenskab. Da bogen udkom i Frankrig gav den genlyd ikke bare i det akademiske miljø, men også ude i den brede samfundsdebat. Det er udgiverne af den danske udgaves formening, at det også vil finde sted med den danske offentliggørelse.

Bogen er oversat fra fransk og udgivet i Frankrig i 1998. Forfatteren er professor i sociologi ved Université de Paris Descartes. Bogen er en undersøgelse af depressionsbegrebet igennem de sidste 30 år af sidste århundrede. Frem til 1970 havde depression ingen nævneværdig plads i psykiatrien. Men herfra er den vokset så at sige til "en psykiatrisk succes". Det fører for vidt at komme ind på undersøgelsens indhold og konklusioner, men mange interessante aspekter i udviklingen fremdrages. Fx at de individualiseringsprocesser, der har frigjort mennesket fra tidligere tiders tilknytninger og underkastelse, har ført til individets risiko for at mislykkes i forsøget på af egen kraft og med fuldkommen personlig ansvarlighed at opnå psykisk stabilitet og social anseelse.

Samme tema berøres i Uro : en rejse i det moderne selv, 1999 og Det svære liv : om lidelsen i den moderne kultur, 2005.

Videnskabelig bog om depressionens udvikling fra sociologisk perspektiv. Selvom intentionen er en bredere samfundsdebat, tror jeg, bogens målgruppe vil være forholdsvis smal.


Jyllands-posten

d. 28. apr. 2010

af

af

Dennis Nørmark

d. 28. apr. 2010


Information

d. 8. maj 2010

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 8. maj 2010


Sind bladet

Årg. 39, nr. 4 (2010)

af

af

Jesper Steen Andersen

Årg. 39, nr. 4 (2010)