Bøger / faglitteratur / erindringer

Det uperfekte menneske. Bind 4 : Mine helte


Beskrivelse


Forfatteren, filminstruktøren og Tour de France-eksperten Jørgen Leths (f. 1937) erindringsessays, hvori han beskriver øjeblikke i sit liv og omkostningerne ved at leve som æstetiker: rastløsheden, depressionerne og ensomheden.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2015

af

af

Kent Skov

d. 28. maj 2015

I den fjerde bog i serien af erindringer skriver Jørgen Leth engageret om sine helte i livet og kunsten. Heltene er ikke kun dygtige eller gode forbilleder. Også mere suspekte personer har gjort indtryk og præget hans liv. For interesserede i Leths øvrige bøger og kunstnererindringer.

Der er tale om relativt korte beretninger og flere af de knap 50 helte er ikke kendt af en større kreds. De fleste relaterer sig til Jørgen Leths hovedinteresser: kunst (Per Kirkeby, Andy Warhol), film (Trier, Dennis Hopper, Antonioni, Jean-Luc Godard), jazz (Thelonius Monk, Lee Konitz, Chet Baker), cykelløb (Fausto Coppi, Luis Ocaña)og litteratur (Inger Christensen). Andre udgøres af privatpersoner og betydningsfulde personligheder, som Leth har mødt gennem sit liv.

Jørgen Leth har altid dyrket myterne og legenderne. Og han skriver her levende, letløbende og grundlæggende interessant om både kendte og mindre kendte personer, der har betydet noget for ham. Samtidig tegner portrætterne et kalejdoskopisk billede af Leths egne præferencer og hovedpositioner i hans liv. Ordet "helte" er ikke tilfældigt. Der er ikke kun tale om forbilleder i traditionel forstand. Nogle af de portrætterede må betragtes som skurkagtige, fx Haitis tidligere diktator "Papa Doc".

Leths tilgang er særegen, men mange kunstnere omtaler forbilleder i deres erindringer.


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2015

af

af

Torben Wendelboe

d. 1. juni 2015

Det er heltene, der er emnet for fjerde bind i Jørgen Leths serie om "Det uperfekte menneske , og Leths eget liv belyses på interessant vis gennem hans møde med disse helte – og skurke. Fjerde del af...


Berlingske tidende

d. 30. maj 2015

af

af

Søren Kassebeer

d. 30. maj 2015


Jyllands-posten

d. 29. maj 2015

af

af

Johs. H. Christensen

d. 29. maj 2015


Information

d. 30. maj 2015

af

af

Kamilla Löfström

d. 30. maj 2015