Bøger / faglitteratur til børn

Diamanter


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2020

af

af

Boy Olesen

d. 25. juni 2020

For de 9-11-årige er her to interessante, lærerige bøger, der bl.a. fortæller, at der er såvel gode som dårlige bakterier og at diamanter består af rent kulstof.

I "Bakterier" fortælles at bakterier nedbryder blade i skovbunden, rense søer og er med til at fjerne døde dyr i havet. Gode bakterier holder vores tarme i form og beskytter vores hud. Dårlige bakterier gør os syge. Der fortælles om biologen Louis Pasteur. Lægen Alexander Fleming opdagede at mug, en slags svamp, kunne forhindre bakterier i at vokse, og dermed var penicillinen en realitet. I "Diamanter" fortælles at diamanter er de hårdeste sten i verden. Kun få diamanter bliver til smykker, de fleste bruges til at lave bor til tandlægen og til boring i beton og sten. Der fortælles om hvordan der 150 km nede i jorden sker en sammenpresning, der ændrer kulstoffet til diamant. Yderligere indhold: diamantminer, smykker, farve og slibning. Bøgerne indgår i serien "Fakta 3".

Gode bøger med veltilrettelagt tekst og nogle rigtig flotte fotos. Hele to kapitler omtaler vigtigheden af rene hænder og rene hospitaler og forklarer hvorfor læger ofte bærer maske og handsker. Velvalgt at forklare at guld måles i karat og diamant i carat, ligesom det er interessant at blive præsenteret for andre kendte ædelsten som smaragd, safir og rubin. Kapitlet om Grønland er værd at fremhæve.

De to bøger kan relateres til Sygdom og smitteDiamanter og andre ædelsten og Diamanter og andre ædelstenDe to bøger kan relateres til Sygdom og smitte og .