Bøger / skønlitteratur / digte

Digtet er en kriminalroman


Beskrivelse


Digte som gennem kriminalromanens stemninger indirekte italesætter den dramatik, der kan opstå i et kærlighedsforhold, hvor mand og kvinde er lige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. jan. 2019

af

af

Thomas Glud

d. 4. jan. 2019

Digtsamling som leger med krimi-genren og fremstiller det paradoksale i kærligheden, begæret og fjendskab mellem to elskende. For læsere af ny dansk lyrik.

Bogen iscenesætter på den lyserøde forside sig selv som en kriminalroman, men folder sig ikke videre ud som en plotbåret handling. Digtene handler om et par, som i første digt kun rummer et vi, men som i resten af samlingen også rummer et du og et jeg. Omdrejningspunktet ligger i de følelser, både negative og positive, som kan opstå i en begærs- eller kærlighedsrelation. Flere steder leger samlingen typografisk med ordene og så er den forreste og den sidste side smykket med grålige nuancer.

Trods fraværet af plot, gør Stine Bork brug af kriminalromanens vokabular og stemninger. Det fungerer generelt godt som et genretwist. Fx "Et morderisk/ sangkatalog// skjult under mine/ hænder på dine hofter// elskede fjende// [...]// det er din tur til at forsvinde". SB forsøger også at flytte på kønssterotype forestillinger mellem mand og kvinde. Sprogligt springes der på interessant vis ofte ind i naturen, hvor bregner, mose og skovbund skaber en fysisk oplevelse af digtet. SB gør også brug af overraskelsen fx når en glose gør et kolossalt spring i kontekst ("Hvorfor ikke ældes/ som en / tungere og// tungere// diskokugle..."). De steder, hvor bogstaver slynger sig ned af siden forceres dramatikken til gengæld.

Sprogligt minder brugen af natur mig lidt om Victor Boy Lindholms anden udgivelse GuldGuld Sprogligt minder brugen af natur mig lidt om Victor Boy Lindholms anden udgivelse .


Kristeligt dagblad

d. 9. apr. 2019

af

af

Martin Gregersen (f. 1988)

d. 9. apr. 2019