Bøger / faglitteratur

Din hjernes følelsesmæssige liv : hvordan hjernens unikke mønstre påvirker den måde, du tænker, føler og lever - og hvordan du kan ændre dem


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2012

af

af

Jette Landberg

d. 17. aug. 2012

For alle interesserede i hjernen, genetik, psykiske lidelser som ADHD, autisme og depression, følelsernes intelligens og positiv psykologi. Det er en tætskrevet tekst med mange ord men ikke vanskelig at læse.

Forfatteren tilhører fronten i hjerneforskning. Han er professor i psykologi og psykiatri og uddannet på Harvard. Han har forsket i hjernens processer i mere end 30 år og giver her et nyt syn på forholdet mellem hjernens processer og følelser, hvor han er i modsætning til tidligere tiders forskning, der primært anså hjernen for at have med intelligenskvotient at gøre. I bogen redegøres for den forskning han og andre har lavet i positive og negative følelsers udslag i den præfrontale cortex. Læseren får også mulighed for at teste sin følelsesmæssige stil udfra en række påstande, hvor forfatteren understreger, at der ikke findes rigtigt og forkert, blot forskelle. Forskningen viser også, at hjernen er en plastisk ting, der kan ændre sig ved mental træning, hvilket åbner for nye behandlingsmetoder fremfor medicin. Til slut får vi en række meditations- og mindfulness øvelser til egen brug.

Følelsernes intelligens, 1997, af Goleman omhandler noget af det samme, han krediteres da også i bogen. Hjernens processer og betydningen for folks personlighed er oppe i tiden bl.a. i Jungersens Du forsvinder, 2012, men det er første gang, vi får en så grundig og veldokumenteret gennemgang.

En stor mundfuld men rigtig spændende læsning med overraskende konklusioner.