Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Djævleild


Beskrivelse


En ny dreng flytter ind i et trist forstadskvarter. Med baggrund i sin egen usikkerhed, forsøger han at vende den lokale klikes frustrationer mod en indvandrerkvinde, kaldet Heksen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Ungdomsbog af forf. til bl.a. Hadestenen (85/44) og Ødegårdsspøgelset (87/22). En gruppe halvstore drenge småkeder sig i sommerferien i deres forstadskvarter. En nytilflyttet dreng med en fari fængsel splitter gruppens sammenhold og starter en veritabel heksehetz mod en indvandrerkvinde og hendes datter for at stive sig selv af. En af drengene bliver kæreste med »heksens« datter, og de2 foretager sammen »rejser« i fantasien til bl.a. fortidens hekseprocesser og paralleliserer derved nutid og fortid. Efterhånden bliver metoderne grovere; men den nye dreng afsløres til slut somdet bange og ensomme barn han er. Bogen er en realistisk skildring af et nutidsmiljø, hvor »fantasirejserne« - hvis funktion er klart romanteknisk perspektiverende - virker som urealistiskefremmedelementer. Men bortset herfra er bogen efter en lidt kedelig start medrivende og spændende fortalt, og de psykologiske mekanismer bag handlingerne træder klart frem. Måske er børnenesforståelse af sammenhængeurealistisk, men den tydeliggør og sikrer en nuanceret personskildring via romanens skiftende personsynsvinkel. Overordnet set handler bogen naturligvis om medløberi ogvore iboende angst for fremmede og det fremmedartede, og den er derfor sørgelig aktuel. Uappellerende omslag. Modne læsere fra 12/13 år. Evt. også voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Mulvad (skole)

d. 18. dec. 2018

En drengeklike hænger ved samlingstedet, og ser frem mod en lovende sommerferie - som de i grunden ikke aner, hvad de skal stille op med. Så kommer der en ny dreng til. Han tager føringen, ogholder kliken fast ved hjælp af dens egen usikkerhed overfor en fremmed i nabolaget, Heksen. En af drengene lader sig ikke kujonere, men slutter venskab med heksens datter. I bogens persongallerier også en hjerneskadet tumpe, som til sidst sætter den nye dreng til vægs, og nagler ham med hans egen usikkerhed overfor sig selv. Bogen er fortrinligt velskrevet. Indeholder et bredt ogautentisk udvalg af typer, både børn og voksne. Miljøet er beton, men ikke slum. Børnenes forhold til de voksne er varmt og fint beskrevet. Bogen kan læses som illustration af temaet: fremmed isamfundet, flokadfærd, eller angsten for det ukendte. Det er fint psykologisk studie. Skolebibliotekaren bør henlede overbygningens dansklærere på denne bog, da den dels er yderst anvendelig iundervisningen og dels yderstvelegnet som selvstændig læsning til de større elever.


Vestkysten

d. 30. maj 1988

af

af

tine.

d. 30. maj 1988


BUM

årg 7, nr 1 (1988)

af

af

Bjarne Segefjord

årg 7, nr 1 (1988)


Det fri Aktuelt

d. 13. juni 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 13. juni 1988