Bøger / faglitteratur / bibliografier

Dødens årsag : et retsmedicinsk snit gennem danmarkshistorien


Beskrivelse


En kulturhistorisk fortælling fra 1600-tallet og frem om, hvordan danskerne gennem tiden har slået hinanden ihjel. Ved hjælp af dokumenter fra obduktioner og ligsyn bringes vi tæt på historier om aftægtsdrab, giftmord og vold.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2020

af

af

Kent Skov

d. 23. apr. 2020

Interessant bog om historiske drabssager og obduktionens historie. For interesserede i de dramatiske sider af Danmarks ældre historie.

Utraditionel bog om de ældste drabssager, hekseafbrændinger og kongelige personers dødsfald i Danmark fra 1600-tallet og frem. Bogen er i høj grad også en fremstilling af obduktionens og ligsynets historie fra de først kendte forsøg med at finde dødsårsager via de afdødes kroppe. Den første beskrevne obduktion i Danmark blev udført på Christian II's lig i 1559. Også Christian IV's er med! Sagerne beskrives kronologisk fra 1600-tallet til 1910 og giver et indblik i, hvordan og hvorfor folk gik rundt og slog hinanden ihjel. Samtidig beskrives de forskellige afstraffelsesmetoder, man har benyttet op gennem historien. Illustrationer og bibliografi.

Gennemgangen er et fortrinligt bidrag til den traditionelle historieskrivning. Folks livsvilkår har oftest været set fra toppen af samfundet, og for historikerne har det været svært at finde kilder, der belyser almindelige menneskers liv, problemer og konflikter. De gamle sager om fortidens ligsyn og obduktioner er grundlæggende interessant læsning og samtidig en omgang danmarkshistorie fra en anderledes synsvinkel. Også egnet til undervisningsbrug.

For den ældste del af perioden findes Dagligliv i Danmark. Om historiske kriminalsager findes også den nyere UopklaretDagligliv i Danmark. Bind 2 : 1620-1720UopklaretFor den ældste del af perioden findes Dagligliv i Danmark. Om historiske kriminalsager findes også den nyere .


litteratursiden.dk

d. 29. sep. 2020

af

af

Hanne Guldhammer Møller

d. 29. sep. 2020

En anderledes og særdeles velskrevet og gennemresearchet bog om retsmedicinernes historie i Danmark fra 1600-tallet til år 1910. Med datidens opfattelse af rigtigt og forkert undersøges mord og forbry...


Litteratursiden.dk [online]

d. 29. sep. 2020

af

af

Hanne Guldhammer Møller

d. 29. sep. 2020


Politiken

d. 20. maj 2020

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 20. maj 2020


Århus Stifts årbøger

Bd. 103 (2020)

af

af

Kenn Tarbensen

Bd. 103 (2020)