Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dømt til frihed


Beskrivelse


Overklassepigen Liv og problembarnet Johanne på 15 år stikker af hjemmefra. De møder hinanden i toget til Århus, og det bliver starten på 14 dage med venskab, forelskelse, sex og kokain.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. mar. 2010

af

af

Pia Boisen Michelsen

d. 30. mar. 2010

Ungdomsroman fra 14 år om at stikke af fra det hele.

Renée Toft Simonsen tegner et råt og kærligt portræt af to 15-årige piger i sin nye ungdomsroman. Overklassepigen Liv stikker af efter et skænderi med sin mors kæreste, mens alkoholikerbarnet Johanne flygter for ikke at komme på lukket institution. Pigerne mødes i toget til Århus, hvorefter bipersonerne Christoffer og Michael slutter sig til. Det bliver starten på 14 dages vilde oplevelser med sex, stoffer, vold, venskab og forelskelse. Romanen er barsk med en konstant undertone af håb. De halvfarlige seksuelle overgreb pigerne kommer ud for er især grænseoverskridende. Det er dog også en udviklingshistorie, hvor Liv og Johanne opdager deres egen styrke, samt værdien af ægte relationer frem for ønskede relationer. Sproget er let og flydende hverdagssprog, og beskrivelsen af den utilpassede Johanne er særlig fin. Forfatteren er især kendt for bøgerne om Karla.

Romanens barske sprog og handling minder lidt om fx Johanne Algrens Louis 121092-2922. Pigerne fortryder ikke som sådan, men udvikler sig, tænker fremad og lægger bag sig. Stemning, miljø og personer er ikke langt fra fx filmen Råzone.

Fin ungdomsroman, der med sine barske beskrivelser af sex, stoffer og vold retter sig mod store teenagere og unge voksne. En bog, der rammer bredt med sine sympatiske hovedpersoner og sit nutidige ungdomsmiljø på godt og ondt.


Berlingske tidende

d. 23. apr. 2010

af

af

Kari Sønsthagen

d. 23. apr. 2010


Weekendavisen

d. 16. juli 2010

af

af

Damian Arguimbau

d. 16. juli 2010