Bøger / faglitteratur / biografier

Doktor Leunbach : abortlæge, idealist og seksualoplyser : en biografi


Beskrivelse


Om lægen Jonathan Høegh von Leunbach (1884-1955) og hans virke som seksualoplyser, abortlæge og forkæmper for ligestilling og arbejdernes rettigheder.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2019

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 11. nov. 2019

Biografi om lægen Jonathan Høeg von Leunbach og hans virke som seksualoplyser, abortlæge og forkæmper for ligestilling og arbejdernes rettigheder. For voksne med interesse for seksualpolitik, arbejderklassen og ligestilling.

Doktor Leunbachs liv følges kronologisk fra fødslen i 1884 til hans død i 1955. Derudover indeholder bogen en indledning, der fortæller om Leunbachs rolle i Matador og afslutningsvis et kapitel om alt det, der skete inden for prævention, abortlovgivning og ligestilling efter Leunbachs død. Bogen gennemgår Leunbachs mange faglige interesser bl.a. Racehygiejne, pessaranvendelse, social bevidsthed og det at arbejderklassens kvinder med mange børnefødsler havde brug for hjælp. Den indeholder også en gennemgang af hans artikler, pjecer, bøger, retssagerne imod ham samt mange af de andre pionerer inden for området fx Thit Jensen.

Bogen er stærk i sin gennemgang af de mange uønskede graviditeter og konsekvenserne heraf, ikke mindst for de fattige med kæmpe børneflokke, der ikke kunne brødfødes. På mange måder er bogen en fagbog og ikke en biografi. Den svinger i skrivestil. I begyndelsen er den meget detaljeret om Leunbachs barndom, men senere bliver det emnerne og andre personligheder inden for seksualoplysning, der fylder meget og ikke ham som person.

Denne bog er et must inden for emnet: Orgasmeland.


Weekendavisen

d. 31. jan. 2020

af

af

Arne Hardis

d. 31. jan. 2020