Bøger / skønlitteratur / roman

Dommedags Bog : en Vandring gennem Eksistensens Verden berettet af Peregrinus Peripateticus


Beskrivelse


I form af en pilgrimsrejse gennem et fantastisk landskab formidles en lang række filosoffers og religioners tolkning af tilværelsen, set i forhold til myten om ja/nej til livet.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

V. Klingberg-Nielsen

d. 19. dec. 2018

Bogen blev udgivet af en ven 1903 efter forfatterens død (1899). Da manuskriptet dengang blev brændt, er denne 2. udgave identisk med den første, bortset fra, at utvivlsomme trykfejl og lignende er rettet. Der er desuden tilføjet en kort indledning ved Aage Henriksen. Dette i dansk litteratur enestående værk, "en pragtfuld ruin af et mesterværk" (udgiveren) bygger på Dalgas' filosofiske og religionshistoriske studier og er direkte fremkaldt af visioner, han havde haft under ophold på et sindssygehospital. Det er komponeret som en Dantesk rejse gennem tilværelsens univers, med konfrontationer med verdslige og åndelige ideer og førerskikkelser. Overordentlig krævende og svært tilgængelig læsning, der forudsætter udpræget interesse for og fortrolighed med filosofiske, specielt religionsfilosofiske og -psykologiske problemer. Centralbiblioteker og andre store biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 1996

af

af

Mogens Faber

d. 24. juni 1996

Ernesto Dalgas, søn af den berømte hedepioner Enrico Dalgas, levede et kort liv som filosofistuderende og forfatter indtil han som 27-årig tog sit eget liv i 1899. Han blev genopdaget som forfatter, da hans to posthumt udgivne hovedværker udkom i nye udgaver i tresserne, Dommedags bog i 1965. Her får vi den så i tekstkritisk udgave med fyldige analyser, noter og andet godt omkring romanen ved Henrik Schouvsbo, der også var medudgiver af andenudgaven, der formentlig vakte en vis opmærksomhed blandt den tids Herman Hesse-fans og beslægtede. Set med dagens briller må den imidlertid betragtes som en noget højstemt affære. Fra Dante har Dalgas taget ideen om en pilgrim, der i sin erkendelsesudvikling bogstaveligt gennemvandrer tre sfærer for til slut at møde Buddha. Hvad inspiration angår er der ikke langt til den patetiske tone i Nietzsches Also sprach Zarathustra. I øvrigt en varieret tekst, hvor prosa veksler med poesi, men en udgivelse, der nok bedst får anvendelse ved første- eller andenhånds udlån til universitetsstuderende og muligvis til Martinus-freaks og andet kosmologisk godtfolk.


Berlingske tidende

d. 17. juli 1996

af

af

Henning Goldbæk

d. 17. juli 1996


Kristeligt dagblad

d. 10. juli 1965

af

af

Mogens Poulsen

d. 10. juli 1965


Politiken

d. 15. maj 1965

af

af

Henning Fenger

d. 15. maj 1965


Information

d. 7. apr. 1965

af

af

Torben Brostrøm

d. 7. apr. 1965


Jyllands-posten

d. 22. juli 1996

af

af

Ejgil Søholm

d. 22. juli 1996