Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Dostojevskij - en introduktion


Beskrivelse


Omfattende og inspirerende introduktion til Fjodor Dostojevskijs verdenslitteratur. For nye læsere og kendere af Dostojevskijs værker.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 17. dec. 2021

Omfattende og inspirerende introduktion til Fjodor Dostojevskijs verdenslitteratur. For nye læsere og kendere af Dostojevskijs værker.

Bogen starter med end indledning, der i overordnede termer bl.a. forklarer sammenhængen mellem form og stil i Fjodor Dostojevskijs (1821-1881) særlige realisme. Herefter går bogen kronologisk frem og beskriver hans ungdomsværker (1846-49), midterværkerne (1859-65) og de senere værker (1866-1881). Undervejs stiller Tine Roesen, der er lektor ved Københavns Universitet, ekspert i russisk litteratur og oversætter, skarpt på forfatterskabets både små og store værker og ambitionerne bag, mens biografien kun inddrages i store træk for at rammesætte. Til sidst et efterord, en oversigt over FDs værker og en tidslinje over hans liv. Den 30. oktober 2021 var 200-året for Dostojevskijs fødsel, hvilket er blevet markeret i en lang række lande.

Roesen er en glimrende formidler, og hun kommer i denne læseværdige introduktion godt omkring hele Dostojevskijs og leverer undervejs nogle forskningsbaserede og perspektivrige værkfortolkninger, der bl.a. går tæt på FDs samfundsengagement, romanernes kompositioner, de store idéer, hovedpersonernes psykologi og spørgsmål om livets mening, som er kendetegnende for FDs værker.

Carl Stiefs Om at læse DostojevskijDostojevskijs store romanerDostojevskij og Eigil Steffensens Dostojevskijs store romaner giver et overfladisk indblik i FDs liv og værk, mens Knud Hansens Dostojevskij er en mere klassisk biografiCarl Stiefs Om at læse Dostojevskij og Eigil Steffensens giver et overfladisk indblik i FDs liv og værk, mens Knud Hansens Dostojevskij er en mere klassisk biografiCarl Stiefs Om at læse og Eigil Steffensens s store romaner giver et overfladisk indblik i FDs liv og værk, mens Knud Hansens er en mere klassisk biografi.


litteratursiden.dk

d. 13. dec. 2021

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 13. dec. 2021

Det er en udsøgt fornøjelse at vandre rundt i den store russers skov af et forfatterskab med Tine Roesens introduktion under armen. Dostojevskijs forfatterskab er af den slags, nye læsere kan være li...


Information

d. 19. nov. 2021

af

af

Michael Agerbo Mørch

d. 19. nov. 2021


Weekendavisen

d. 30. dec. 2021

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 30. dec. 2021


Standart

Årg. 36 nr. 2 (2022)

af

af

Adam Paulsen (f. 1972)

Årg. 36 nr. 2 (2022)