Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dracula


Beskrivelse


Advokaten Jonathan Harker bliver overrasket, da han rejser til Transsylvanien for at møde en kunde. Kunden er nemlig ikke helt normal. Han har meget spidse tænder, røde øjne og bleg hud, og så sover han aldrig om natten. Mon Jonathan slipper levende derfra igen? For 8-12-årige.

Anmeldelser (21)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2022

af

af

Morten Brynildsen

d. 17. juni 2022

Historien om grev Dracula fremstilles her i graphic novel-format med stort grafisk fokus på horroren. En lettere tilgængelig indgang til en gotisk klassiker skrevet til voksne horror-fans.

Den ukendte grev Dracula har indbudt advokat Jonathan Harker til at besøge sit slot i de Transsylvanske bjerge for at få færdiggjort en række ejendomshandler i England. Den intetanende Harker advares af de lokale om greven, men pligten kalder, og snart befinder Harker sig fanget på grevens slot, hvor slet intet er, som det skal være. Greven har en mildest talt mystisk adfærd, og langsomt går det op for Harker, at der er noget overnaturligt på færde.

I forhold til Bram Stokers originale historie er en del nuancer skåret væk i denne graphic novel-udgave. Den originale historie følges troligt, men der er skruet op for de rå horror-elementer i tegningerne. Stokers sproglige tvetydighed, hvor Dracula fremstår gruopvækkende såvel som tillokkende er her reduceret, så Dracula er mindre gotisk og mere åbenlyst monstrøs.

Gruen er effektivt udpenslet, og det monstrøse er åbenlyst og kaotisk fremstillet på samme facon, som vi ser det i Monstress. Volume 1, dog her i rent kontrastfyldt sort-hvidt. Stokers oprindelige historie kan med fordel læses på dansk i Dracula (Ved Benny Andersen)Monstress. Volume 1 : AwakeningDraculaGruen er effektivt udpenslet, og det monstrøse er åbenlyst og kaotisk fremstillet på samme facon, som vi ser det i Monstress. Volume 1, dog her i rent kontrastfyldt sort-hvidt. Stokers oprindelige historie kan med fordel læses på dansk i (Ved Benny Andersen).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

August Danielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Da Dracula ønsker at skaffe sig tilholdssteder i England er en ung jurist i forretningsøjemed gæst på Draculaborgen. Efter nervepirrende oplevelser lykkes det ham at flygte. Dracula harallerede slået sig ned i en lille fiskerby, hvor en ung pige er hårdt angrebet. Dygtige læger kan ikke kurere hende for den både fysiske og psykiske ændring, der gør hende til en vampyr. Entilkaldt hollandsk specialist ser straks, hvad der er galt. Ved hans hjælp lykkes det under megen spænding og dramatik at tilintetgøre Dracula og redde den unge dame. Bogens uhyggeligeforsidebillede holder, hvad det lover: Elementær spænding og dramatik. Bogens primære sigte, at formidle uhygge og spænding, opfyldes uden at temaet overspilles. De helt unge Draculalæsere vilmåske få svært ved at holde styr på bogens personer og den handlingsmæssige opbygning. Sort/hvide illustrationer uddyber og visualiserer spændingsoplevelsen. En Dracula-bog for voksne, men vil ogsåkunne læses af. skolebib.s 13-17 årige lånere.Anskaffelse til ungdomshylden er rimelig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Jonathan Harker besøger i forretningsøjemed grev Dracula på hans borg i Transsilvanien. Han opdager, at Dracula er vampyr, og at han selv er fange, men slipper til sidst væk og indlæggesstærkt forkommen på hospital. I mellemtiden er Dracula begyndt at interessere sig for Jonathans forlovede Mina og hendes veninde Lucy. Lucy bliver selv vampyr og får først fred i graven efter athendes hovede er blevet skåret af og en stage hamret gennem hendes hjerte. Dracula forsøger sig nu med Mina, men i sidste øjeblik lykkes det Mina og en ven at opspore Dracula i Transsilvanien ogtilintetgøre ham på samme måde som Lucy. En velkendt og filmatiseret vampyr-klassiker fra 1897 er her i et letlæst og flydende sprog bearbejdet til en acceptabel og overkommelig udgave for børn.Bogen er nydeligt trykt med enkelte s/h ill. og et særdeles bloddryppende omslag i farver, der modsvarer bogens indhold på bedste vis. Den velkendte titel og det »indbydende« omslagsbillede vilbestemt sikre bogen mange udlån.Anbefales til selvlæsning fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2023

af

af

Mette F. F. Dyreborg

d. 10. mar. 2023

Advokaten Jonathan Harker bliver overrasket, da han rejser til Transsylvanien for at møde en kunde. Kunden er nemlig ikke helt normal. Han har meget spidse tænder, røde øjne og bleg hud, og så sover han aldrig om natten. Mon Jonathan slipper levende derfra igen? For 8-12-årige.

I "Junglebogen" bliver den lille Mowgli fundet af en ulvefamilie, der tager menneskebarnet til sig, som var det deres eget. Efterhånden som Mowgli vokser op i junglen, får han mange venner. Bl.a. den sjove bjørn Baloo og den kloge sorte panter Bagheera. Vennerne hjælpe Mowgli, og det får han brug for, da der er mange farer i junglen. Fortællingen er en gammel klassiker fra 1894, oprindeligt skrevet af Rudyard Kipling. I "Dracula" oplever advokaten Jonathan Harker, hans kone Mina og Minas veninde Lucy at være tæt på vampyren Dracula, der lever af andre menneskers blod. Det lykkes Jonathan at flygte fra Draculas slot, men Dracula stopper ikke med at forfølge ham og hans nærmeste. Kan godhed og mod fra en klog ven mon redde deres liv?.

Rigtig spændende genfortællinger af gamle klassikere. Historierne er fortalt i et klart og nemt forståeligt sprog, og illustrationerne er tilpas spændende og uhyggelige samtidig med at være en god støtte til læsningen.

Lignende bøger er: UlvehundenFrankenstein (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og Frankenstein (Ved Gill Tavner)Lignende bøger er: Ulvehunden (Ved Maj Bylock, Mai Odgaard Petersen) og (Ved Gill Tavner).


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 1998

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 2. juni 1998

I forlagsserien Klassiske Historier (oversat fra engelsk) er det nu den udødelige vampyrhistorie Dracula, Bram Stokers godt hundrede år gamle fortælling, der står for tur. Serien forsøger at anbringe en klassisk fortælling i en kulturhistorisk sammenhæng, og det lykkes da også, selv om det kommer til at koste en del af den oprindelige fortællings originalitet. Genfortællingen mangler noget intensitet og spænding. Garneret rundt om historiens enkelte opslag redegøres for forskellige udtryk, samtidige begivenheder, rejseruter, oplysninger om folkeslag m.m. Bogen afsluttes med et afsnit om Dracula-myten og et afsnit om brug af personen i andre sammenhænge, bl.a. film og teater. I sin opbygning kan bogen godt minde lidt om Pipes På sporet af Dracula (1995), men denne synes dog at være mere gennemarbejdet. Andre bøger, der beskæftiger sig med Dracula-myten, er Overskovs historiske Dracula - dræberen (89), samt Borgaards Mysteriet om Dracula (88). Bogen er gennemillustreret med dramatiske tegninger, der grafisk arbejder fint sammen med teksten. Altså endnu en bog om den blodsugende vampyr til glæde for de bogslugende vampyrlæsere fra 12 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 1998

af

af

Susanne Thøfner

d. 2. juni 1998

Denne bog genfortæller Dracula i et mundret og dialogfyldt sprog. Omtrent det halve af siderne anvendes til teksten, og den anden halvdel bruges til de dramatiske illustrationer, der er udført i akvarel. Fortællingen er desuden krydret med utallige uddybende margennoter med tilhørende fotos og tegninger. Bogens indledende og afsluttende afsnit, der bl.a. fortæller om vampyrmyten, Transsylvanien og filmatiseringerne af Dracula, sætter fortællingen ind i en kulturhistorisk sammenhæng og er også rigt illustrerede med fotos og tegninger. Bogens iøjnefaldende omslag viser en del af bogens illustrationer sat på en hvid baggrund. I samme serie udkommer Dr. Jekyll og Mr. Hyde samt Robin Hood. Her er tale om en pæn og fornuftig gengivelse af denne klassiske vampyrfortælling, der gør sit bedste for at bevare fortællingens særpræg og stemning. Fortællingen er flot og spændende præsenteret med de mange tilhørende facts og de gode illustrationer, og den originale fortælling bliver ikke ladt i stikken med denne udmærkede bearbejdelse. Til selvlæsning fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2022

af

af

Christine Christensen

d. 14. okt. 2022

Flot sort/hvid-tegneserie om grev Draculas ankomst til London, hvor en gruppe venner anført af den legendariske vampyrjæger Van Helsing forsøger at stoppe hans hærgen blandt byens kvinder og børn. Voksne horrorfans vil nyde denne gotiske klassiker-tegneserie.

Den unge sagfører Jonathan Harker er på forrretningsrejse i Transsylvanien, hvor han skal formidle en ejendom i London til den excentriske grev Dracula. Fanget på borgen går det hurtigt op for Harker, at greven ikke er et almindeligt menneske, men et mørkets væsen, der mæsker sig i blod og menneskekroppe. Endelig lykkes det Jonathan at flygte og påbegynde sin rejse tilbage til sin forlovede. Lidet aner han, at greven er rejst i forvejen og allerede har påbegyndt sine ugerninger i London, hvor han har forvandlet Minas veninde til sin brud. Tegneserien er holdt i en klassisk sort/hvid noir-stil og er første del i en ny serie "Gysets mestre" på ialt 4 bind.

En flot, mørk og dyster tegneserie, der på nærmest filmisk vis fanger en historisk periode og hylder den klassiske Nosferatu-figur. Illustratoren bruger lys og skygger aktivt, hvilket skaber en god dynamik. Fortællingen er loyal overfor den oprindelige historie uden at gengive den fuldstændigt, her er greven mere monster og mindre forfører.

Minder en del om den flotte graphic novel, der udkom tidligere i år DraculaPå sporet af Dracula. På sporet af har en anderledes vinkel på -mytenMinder en del om den flotte graphic novel, der udkom tidligere i år Dracula. har en anderledes vinkel på Dracula-myten.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Brian Stokers næsten hundrede år gamle historie om vampyren over alle vampyrer, Dracula, har sat sig mange spor inden for litteratur, film, tegneserier o. lign. Sidste originaludgave afStokers roman udkom herhjemme i 1987 i Benny Andersens oversættelse. På skolebiblioteket har tilbudet hidtil været i Apostrofs Spænding og gys serie fra 1982. En stærkt bearbejdet og noget tyndudgave af oplægget. Foreliggende bog er i Forums serie: 'Udødelige gysere' ligeledes forkortet og omarbejdet, men med noget mere nænsom hånd end i Apostrofs udgave. Fortællingen er ioriginaludgaven stykket sammen af de mange hovedpersoners dagbogsoptegnelser og brevskriverier, og dette forlæg har Forum i modsætning til Apostrof valgt at følge. Det kan godt vanskeliggøreforståelsen og sløre overblikket lidt og kræver derfor noget læseerfaring og koncentration af sine læsere. Desuden slår det også igennem et par steder, at bogen er en forkortet udgave. Det erindvendinger som dog overskygges af taknemmelighedenaf, at man er gået så tæt på Stokers original som vel muligt og gjort denne velvoksne roman tilgængelig for børn fra omkring 12 år. Det ernaturligvis først og fremmest en spændningsroman, men bogens tone, med de mange optegnelser og breve, giver også et spændende tidsdokument.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner

d. 18. dec. 2018

Denne klassiske vampyrroman om grev Dracula og Transsylvanien er her blevet bearbejdet og forkortet på en glimrende måde, der gør den ret let at læse for større børn og unge. Sætningerne erkorte og sproget er mundret, men bogen bibeholder alligefel meget af originalens stemning og udtryksmåde. Bogen er nydeligt trykt med en behagelig typografi, og den er forsynet med et iøjnefaldendeportræt af den blodindsmurte grev Dracula på en blodrød baggrund. Dracula er tidligere kommet i en udgave for børn (Apostrof, 1982). Apostrofs udgave er betydeligt kortere og lettere og virker ihøjere grad som en gendigtning, der er bygget over historiens hovedtræk. Denne nye bearbejdede udgave af Dracula ligger betydeligt tættere på originalen, og den er udmærket og lidt sværeresupplement til ovennævnte bearbejdelse. Bogen bliver bestemt populær hos blodtørstige læsere, fra 12-13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jesper Nim Hansen

d. 18. dec. 2018

Film-aktuel genudgivelse af forfatterens gyserklassiker fra 1897. Med opdateret omslagsillustration, men stadig i Benny Andersens fine oversættelse er her en oplagt mulighed for at læse (ellergenlæse) historien om den unge englænder Jonathan Harkers møde med den transylvaniske vampyr-greve Dracula og dennes forsøg på at udsprede sin terror til 1800-tallets London. En spændende romantiskhistorie er det, på en gang troskyldig og raffineret, mildt xenofobisk, fuld af klicheer og victoriansk driftsforskrækkelse - og mageløst underholdende. Den udøde greve har jo i tidens løb måttetstå model til meget: Utallige filmatiseringer, plagiater og parodier er det blevet til, og han må vel i dag nærmest betragtes som fælleskulturelt arvegods. Også inden for gyserlitteraturen kasterDracula stadig skygge. Af moderne forfattere der har forsøgt sig med vampyrmotivet kunne Stephen King og Dan Simmons nævnes - for slet ikke at tale om Anne Rice, men alle må de forholde sig til, ogtåle at bliveholdt op imod, Bram Stoker og hans udødelige greve.


litteratursiden.dk

d. 20. maj 2022

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 20. maj 2022

Den klassiske horrorfortælling i grandiose klæder. Det er velfortjent, at historien hyldes på så fantastisk vis. Grev Dracula betragtes som den moderne vampyrs fader. Den gotiske roman om greven stamm...


litteratursiden.dk

d. 24. feb. 2023

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 24. feb. 2023

Klassikeren om den uhyggelige greve er genfortalt i letlæselig udgave med flotte illustrationer. Da advokat Jonathan Harker rejser til Transsylvanien for at afslutte en handel på et hus i London, som...


Politiken

d. 18. feb. 2020

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 18. feb. 2020


Weekendavisen

d. 28. feb. 2020

af

af

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

d. 28. feb. 2020


Kristeligt dagblad

d. 29. jan. 1993

af

af

Mie Petersen

d. 29. jan. 1993


Berlingske tidende

d. 2. feb. 1993

af

af

Jakob Levinsen

d. 2. feb. 1993


Weekendavisen

d. 29. jan. 1993

af

af

Bo Green Jensen

d. 29. jan. 1993


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 7, nr. 1 (1993)

af

af

Lis Norup

Årg. 7, nr. 1 (1993)