Bøger / skønlitteratur til børn / graphic novels

Drengen med sølvhjelmen


Beskrivelse


Jons lillesøster bliver født med vinger. Han elsker hende højt, men forældrene synes, hun er besværlig. De sælger hende, og Jon må ud på en farefuld tur efter hende.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2019

af

af

Bo Knudsen

d. 11. okt. 2019

Jon får en lillesøster med vinger. Da forældrene sælger den lille pige, må Jon ud på en farlig jagt efter hende. En børnebogsklassiker genfødt som grafisk roman for børn og unge fra 11 år.

Den prisbelønnede Drengen med sølvhjelmen kommer i anledning af sit 20-års jubilæum i en omskrevet og nyillustreret udgave som grafisk roman/graphic novel. Handlingen er den samme, men tekstmængden er mere end halveret og deler ligeligt pladsen på siderne med illustrationer af Rasmus Meisler. Drengen Jon får en lillesøster med flagermuslignende vinger. Forældrene sælger søsteren imod Jons vilje. Den fandenivoldske og noget drikfældige Michum bliver chauffør for Jon, og sammen tager de på jagt efter lille Liv.

Fantastisk bog! Med en spændende og rørende handling og faretruende og meddigtende tegninger får denne børnbogsklassiker et helt nyt liv. I den nye form er bogen til børn og unge fra 11 år og op, og den vil appellere bl.a. til de drenge, der kan være svære at få til at gribe en bog. Samspillet mellem teksten, med megen dialog, og illustrationerne gør bogen let og indbydende at læse. Et pletskud, der også vil egne sig til fælles læsning i en klasse, for der er meget at tale om, som normalitet, ansvar og forholdet til forældre og søskende.

Kan sammenlignes med den også meget vellykkede grafiske roman Liv på spil, en forkortet roman af Søren Jessen flot illustreret af Rasmus Meisler.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 1999

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 16. mar. 1999

Det er en både forunderlig og foruroligende fortælling der udbredes gennem romanen her. Den fanger læseren fra de første sætninger og er ikke til at slippe fri af, selv om sidste side er læst. Den udspiller sig i et univers, der er fængende næsten-realistisk - hvor det er til læserens afgørelse, hvad der er løgn og digt, hvad der er den 5-6-årige hovedpersons tanker og fantasier, hvad der er poesi og symbolik og hvad der er kold beskrivelse af kendsgerninger i forbindelse med den tur Jon foretager for at finde Liv - den lillesøster, forældrene har solgt til en institution fordi hun havde sorte vinger. Bogen har vundet en konkurrence om bedste nordiske roman for 9-11-årige, men dens målgruppe er langt bredere. Den kan læses op for børn fra længe inden skolealderen og selvlæses fra omkr. 3. klasse, men har nok så meget for den unge og den voksne også. Jons sørgmuntre og dramatiske tur over et par dage bl.a. hjulpet af den voksne Michum er skildret i et poetisk fabulerende sprog med stadige underspillede antydninger og et ordvalg og en sætningsbygning, der er overraskende enkel og letlæst. Der er mange følelser og stemninger i de ganske korte kapitler med pirrende overskrifter og hver forsynet med en gråtonet vignet.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 1999

af

af

Birgit Hald

d. 16. mar. 1999

Den danske vinder af den nordiske børnebogskonkurrence er ren fryd at læse. Det er en meget velskreven og varm børnebog, der kan læses op for børn fra 8 år og selvlæses fra ca. 10 år. Den er skrevet i et godt og poetisk sprog i korte, præcise sætninger. Den handler om livet og retten til at være anderledes og flyve højt i stedet for altid at gå efter mottoet: "Ved jorden at blive det tjener os bedst". Personer og miljø beskrives med små rammende detaljer, der siger det hele, og såvel dialogen som hovedpersonen Jons tanker og reaktioner virker ægte. Jons lillesøster blev født med vinger, og efter fem måneder sælger forældrene hende, fordi hun er for besværlig. Jon, der er den, der primært har taget sig af hende, elsker hende højt og drager af sted for at finde hende. Det bliver en farefuld tur, men heldigvis møder han den hjælpsomme og farverige chauffør Michum, hvis sprogbrug er lidt ud over det sædvanlige. Jeg lærte et par nye, meget underholdende slangudtryk. Jon er en eftertænksom, følsom og lidt gammelklog dreng samtidig med, at han er en rigtig helt, der ved, hvad han bør gøre og går målrettet efter det. Hanne Kvist, der hidtil har været bedst kendt som illustrator, har forsynet hvert kapitel med en vignet, der angiver dets indhold.


litteratursiden.dk

d. 28. okt. 2019

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 28. okt. 2019

Denne vidunderlige graphic novel illustreret af Rasmus Meisler er en fejring af den første udgivelse af romanen for 20 år siden. Det nye format er genialt til denne bog og skaber en helt ny læseopleve...


Information

d. 6. dec. 2019

af

af

Marianne Eskebæk Larsen

d. 6. dec. 2019


Information

d. 19. mar. 1999

af

af

Merete Møller Olesen

d. 19. mar. 1999


Politiken

d. 16. mar. 1999

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 16. mar. 1999


Berlingske tidende

d. 16. mar. 1999

af

af

Kari Sønsthagen

d. 16. mar. 1999


Aktuelt

d. 16. mar. 1999

af

af

Steffen Larsen

d. 16. mar. 1999


BUM

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)

af

af

Bent Andersen

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)