Bøger / faglitteratur

Dresden 1945 : ilden og mørket


Beskrivelse


Gennem førstehåndsberetninger fra indbyggere i Dresden, flygtninge, børn og krigsfanger beskrives den historiske storbys ødelæggelse i februar 1945, som følge af britiske og amerikanske luftangreb.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2020

af

af

Martin Minka Jensen

d. 10. jan. 2020

Bogen beskriver den tyske storby Dresdens ødelæggelse i 1945. For historieinteresserede læsere.

I dette værk bruges en lang række nye kilder, såsom førstehåndsberetninger fra indbyggere i Dresden, flygtninge, børn og krigsfanger, til at formidle denne historiske storbys tragiske skæbne i februar 1945. I den sidste fase af 2. verdenskrig blev Dresden, der havde en stor historisk betydning for Tyskland, næsten totalt udslettet af de allieredes bombardementer. Alt var i ruiner, og tabet af menneskeliv var enormt. De fleste af disse dødsfald var civile, og den militære nytteværdi er lige siden blevet diskuteret. Fokus er mikrohistorisk frem for makrohistorisk.

Levende beskrivelse af krigens rædsler formidlet gennem en enkelt konkret begivenhed. Sproget er flydende, og den har i sin prosa et anstrøg af en romanform. Denne form gør den til en fortællende historisk beretning og ikke en akademisk historiebog. Dette understøttes af den måde, hvorpå førstehåndsberetningerne formidles. Disse mikrofortællinger sættes ind i den store makrohistoriske kontekst. Mange interesserede i 2. verdenskrig vil finde denne bog interessant.

Fokus på andre bombeangreb under 2. verdenskrig er også udfoldet i et værk som Kast bomberne!Slagtebænk DybbølDommedag Als Selve formen af fortællende historisk beretning er også brugt af den danske forfatter Tom Buk-Swienty, fx i Slagtebænk Dybbøl og Dommedag AlsFokus på andre bombeangreb under 2. verdenskrig er også udfoldet i et værk som Kast bomberne! Selve formen af fortællende historisk beretning er også brugt af den danske forfatter Tom Buk-Swienty, fx i og Dommedag AlsFokus på andre bombeangreb under 2. verdenskrig er også udfoldet i et værk som Kast bomberne! Selve formen af fortællende historisk beretning er også brugt af den danske forfatter Tom Buk-Swienty, fx i Slagtebænk Dybbøl og .


litteratursiden.dk

d. 23. mar. 2020

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 23. mar. 2020

I 2020 er det 75 år siden Bombardementet af Dresden fandt sted, og her giver Sinclair Mckay en uforglemmelig, minutiøs og meget levende gennemgang af hændelserne. Historieskrivning når det er allerbed...


Jyllands-posten

d. 23. feb. 2020

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 23. feb. 2020


Kristeligt dagblad

d. 26. mar. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 26. mar. 2020


Weekendavisen

d. 28. feb. 2020

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 28. feb. 2020