Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drømmedanser


Beskrivelse


På en 10. klasse-tur til Wien forelsker 17-årige Amadeo sig i sin meget ældre lærer, Stella. De indleder et forhold, og da det slutter, går han helt ned og har svært ved at få livslysten tilbage.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2000

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 27. sep. 2000

Amadeo har aldrig kendt sin mor. Hun er død da han var ganske lille. Hans far er galleriejer og skaber trods talrige skiftende damebekendtskaber en tryg, kærlighedsfyldt barndom for sønnen. Måske er det den manglende mor der får Amadeo til som 17-årig at forelske sig betingelsesløst i Stella, der er en flot kvinde i 40'erne og hans lærer. Passionen begynder på en lejrskoletur til Wien, og den udvikler sig gennem de følgende måneder. For Stella er forholdet til Amadeo kun en affære blandt mange andre. For den unge mand er det dødsens alvor, og han reddes i sidste øjeblik fra det selvmordsforsøg der bliver resultatet, da han erkender Stellas manglende lidenskab. For at komme over det nervøse sammenbrud sendes han til Canada hvor faderen har forretningsforbindelser og kender en kærlig familie, og det lykkes langt om længe Amadeo at få tiden til at læge såret. Den tyske ungdomsbog i Den grå serie starter trægt, men det lykkes forfatteren at oparbejde spændingen så læseren solidariserer sig med hovedpersonen og forstår hans følelser. Bogen er til frilæsning for folkeskolens ældste klasser. Det er forfatterens første bog på dansk.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2000

af

af

Elin Søborg

d. 27. sep. 2000

17-årige Amadeo sidder i flyet fra Tyskland til Canada og genoplever med stor smerte sit kærlighedsforhold til sin ca. 25 år ældre lærer, Stella, et forhold der startede efter en klasserejse til Wien og sendte ham ud i dyb depression og selvmordsforsøg, da det endte efter 9 lykkelige måneder. Han er nu ved med piller og terapi at arbejde sig ud af krisen for at komme videre med sit liv. Der krydsklippes hele tiden mellem Amadeos oplevelse af flyturen og hans minder om turen til Wien og forelskelsen i Stella, og handlingen foregår i hans tanker, der er præget af både sorgen over at have mistet Stella og hans i almindelighed nervøse gemyt, der til dels hænger sammen med, at han aldrig har kendt sin mor og dels med, at han lider af dværgvækst, et sidetema, der ellers kun berøres sporadisk i handlingen. Historien mister meget af spændingen ved at slutningen kendes på forhånd både fra de indledende scener og fra omslagsteksten, og en hel del gentagelser finpudser det fine portræt af Amadeo men skaber også en del tomgang. I modsætning til den stærke beskrivelse af Amadeo står de andre personer, selv Stella, ret svagt. Det er en af de sværere titler i serien og kræver en både udholdende og romantisk læser fra 15 år og op.