Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drømmen går i opfyldelse


Beskrivelse


Anne er blevet 18 år. Hun rejser fra Grønnebakken for at begynde på universitetet. Hendes veninder gifter sig, og til sidst finder Anne også ud af, hvem hun virkelig elsker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Sagaen om Anne fra Grønnebakken fortsætter ufortrødent, og forlaget lover et 4. bind, ligesom det fortæller, at TV-serien samt nye episoder kommer på skærmen i 1991. Her i 3. bind, deroprindeligt udkom i 1915, forlader Anne hjemstavnen for at studere 3 år på universitetet, og handlingen går mest på de små dagligdags episoder både i universitetsbyen og i ferierne hjemme påGrønnebakken. Der er en hel del bønnemøder og optræk til mange forelskelser, der dog på sidste side giver det resultat, alle på forhånd vidste. Anne får sin Gilbert. Historien virker langtrukken ognoget kedelig, da der mangler drev i handlingen. Der er for mange pusse-nussede episoder, for få der flytter og bevæger læseren, der kan have svært ved at identificere sig med hovedpersonen oghendes liv, der udspiller sig i århundredeskiftets Canada - i en verden og tankegang, der er nutidens unge fjern. Sproget virker gammeldags, men knap så grelt som i 1. bind. Anne er hovedpersonenog godt beskrevet, hvorimod alleandre virker perifere og kun eksisterer i forhold til hende. Selv miljøet og tidsskildringerne falmer i hendes lys. Omslag i farver viser Anne med bagage på vej udi verden. Bogen har i skolebiblioteket ingen undervisningsrelevans og til fritidslæsning er målgruppen naivt-romantiske piger i 6.-8. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

3. bind af Anne fra Grønnebakken. Anne er nu startet på universitet. Skønt hun i begyndelsen har meget hjemve, falder hun dog hurtigt til i de nye omgivelser. Bogen strækker sig over 4 år oglæseren følger A. snart på ferie hos Marilla og snart ved studierne på universitetet. Karakteristisk for dette bd. er den måde forf. fortæller sin hist. på, og den afstand han har til selvehandlingen, hvorfor han ikke kommer rigtigt ind bag sine personer, og hvorfor de aldrig virker levende eller ægte for læseren. Forf. nærmest remser handlingen op hvorved spændingen om, hvordan detgår personerne udebliver. Handlingen er heller ikke så nuanceret som i bd. 1, idet nøgleordene her synes at være ægteskab og død. Pigernes tanker kredser om hvem, der bliver gift og hvornår. Hjemmedør mange af de gamle bekendte. A. er flittig på universitetet og klarer sig godt, men sit følelsesliv har hun svært ved at få hold på, ligesom hendes forestilling om, hvordan et frieri skal foregåogså lideren krankskæbne. Fjernsynsudsendelserne om A. genudsendes i 1991 sammen med helt nye episoder. Bogen vil uden tvivl blive ligeså efterspurgt som den første, og allerede til efteråretudsendes endnu et bind om Anne.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2016

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 7. okt. 2016

De tre første bind i serien om den forældreløse Anne og hendes liv på "Grønnebakken" i en lille canadisk by. En både rørende og hyggelig historie fra tiden før 1. verdenskrig til piger fra 12 år, som elsker at læse om gamle dage.

Vi følger Anne, fra hun som 10-årig ved et tilfælde havner hos det ældre søskendepar Marilla og Matthew, til hun er færdig på universitetet som 20-årig. I mellemtiden har hun lavet en masse spilopper, fået en god uddannelse og vundet manges hjerter ved sin åbne og kærlige væremåde. Men vigtigst af alt - efter en masse forviklinger - er hun endelig blevet klar over, hvem hendes eget hjerte i virkeligheden tilhører.

Tiden er måske ved at løbe fra denne bog. Et lidt gammeldags og svært sprog, mange detaljer og sidehistorier og en handling, som mere drives frem af episoder end action. Men den er også et tidsbillede, og næste år kan man på Netflix følge en ny filmatisering af serien. De nye fotoforsider er lækre.

Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra GrønnebakkenDet lille hus i den store skovKulla-Gulla på Blomstergården". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning . I genre med Det lille hus i den store skov og Kulla-Gulla på Blomstergården (Ved Birgitte Brix)Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra Grønnebakken". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning Anne fra Grønnebakken. I genre med og Kulla-Gulla på Blomstergården (Ved Birgitte Brix)Bogen udkom først på dansk med titlen "Anna fra Grønnebrink". Denne udgave er 3 udg. af serien "Anne fra Grønnebakken". Der er ændret lidt på stavemåder, tekststørrelsen er sat op, og forsiderne er nye. 1. del findes også som letlæsning Anne fra Grønnebakken. I genre med Det lille hus i den store skov og (Ved Birgitte Brix).