Bøger / skønlitteratur / noveller

Dronningen af Saba og andre noveller


Beskrivelse


Noveller. Forskelligartede noveller, der spænder fra det realistiske til det surrealistiske og indeholder selvbiografiske træk. Om bl.a. kunstnerliv, far-søn-forhold, spøgelser, kærlighed og det ubevidste sjæleliv.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juli 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 12. juli 2019

Glimrende noveller om bla. kærlighed og det ubevidste sjæleliv, skrevet af en ung, uskolet Knut Hamsun. For gamle og nye Hamsunlæsere.

Knut Hamsun er mest kendt for sine romaner og blev i 1920 tildelt Nobelprisen for "Markens grøde". Nærværende bog indeholder 17 af hans noveller, bl.a. den naturalistiske novelle "Dronningen af Saba", hvor jeg-fortælleren driver omkring, indtil han får øje på en dame, han for flere år siden udvekslede et par ord med. Spontant beslutter han sig for at forfølge hende på en lang togrejse i Sverige, hvor han undervejs finder på mange vanvittige påfund. Novellen "På Blåmandsø" er en mørk kærlighedshistorie om bådebyggeren Marcelius, der forelsker sig i Frederikke, hvilket får skæbnesvangre konsekvenser. "Udi søden sommer" får en række fornemme gæster på et pensionat vendt op og ned på deres liv, da en gådefuld dame ankommer. Med en introduktion til novellerne ved Sonny Ankjær Sahl.

Forskelligartede og meget læseværdige noveller, som viser Hamsun fra en anden, men samtidig genkendelig, side. Flere af novellerne peger frem mod "Sult" og tager afsæt i det velkendte hamsunske greb, hvor den aparte "helt" eller figur placeres i et miljø, hvor han/hun ikke hører hjemme. Det fungerer rigtig godt, også i novelleformen.

I forhold til Samlede verker. Bind 3Livsfragmenter, hvor man også finder novellerne, er nærværende udgivelse nænsomt moderniseret. Nogle af novellerne findes også i samlingen Livsfragmenter (Ill. Seppo Mattinen)I forhold til Samlede verker. Bind 3, hvor man også finder novellerne, er nærværende udgivelse nænsomt moderniseret. Nogle af novellerne findes også i samlingen (Ill. Seppo Mattinen).


litteratursiden.dk

d. 6. okt. 2019

af

af

Helle Regitze Boesen

d. 6. okt. 2019

17 vidunderlige fortællinger supplerer Hamsuns store romaner og rummer samtidig en befriende humor. Bredden i dette udvalg af noveller afspejler en forfatter med stor selvindsigt, der har skabt unive...


Politiken

d. 19. okt. 2018

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 19. okt. 2018


Kristeligt dagblad

d. 12. okt. 2019

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 12. okt. 2019


Politiken

d. 19. okt. 2018

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 19. okt. 2018


Berlingske tidende

d. 20. aug. 2019

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 20. aug. 2019


Weekendavisen

d. 16. aug. 2019

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 16. aug. 2019