Bøger / faglitteratur til børn

Du er en af os! : med Haslund-Christensen i Mongoliet


Beskrivelse


Fortælling om den danske opdagelsesrejsende Haslund-Christensen, som i 1920'rne og 30'rne udforskede det dengang ukendte Mongoliet, levede blandt mongolerne som "en af deres egne" og udbredte kendskabet til deres kultur.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Bystrup

d. 18. dec. 2018

Der er tale om en omarbejdet og udvidet udgave af Tigergudens danske ven, som udkom i 1956 i Gyldendals Lette Læseserie. 'Med Haslund-Christensen i Central-Asien' hed den første udgavesundertitel. Den er nu blevet til 'Med Haslund-Christensen i Mongoliet'. Bogen fortæller om nogle af de ekspeditioner, som Haslund-Christensen deltog i/ledede. Mest stof er der fra de 2 første i1923-26 til Zobelsletten med Carl Krebs og i 1927-30 med Svend Hedins centralasiatiske ekspedition. Bogen bygger jvf. litteraturlisten på flere af de bøger, som Haslund-Christensen selv har skrevetsammen med anden litteratur om hans rejser. Der er ikke tale om en strengt kronologisk beskrivelse af Haslund-Christensens færden, men om uddrag, hvor vægten er lagt på 'den gode historie'. -Alligevel bliver bogen aldrig rigtig spændende. En af grundene er nok, at brug af tredje person ikke rigtig dur til rejsebeskrivelser. Den referende og konstaterende ødelægger spændingen ioplevelserne. Samtidig er det megetletlæselige sprog ofte upræcist og for lidt prægnant. Bogen placerer sig et sted midt imellem en fagbog og en roman, men er ingen af delene, og det er trist nok.Det er åbenbart en vanskelig opgave at formidle spændende rejseoplevelser i et lettilgængeligt sprog. Selvlæsning fra 10-11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jakob Glahn (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er en omarbejdet og udvidet udgave af Tigergudens danske ven af samme forfatter. Vi følger den danske opdagelsesrejsende, Haslund-Christensen, fra hans første tur til Mongoliet i 1923til hans død i Kabul i 1948 52 år gammel. Haslund deltog i og ledede flere ekspeditioner i Mongoliet. Han lærte mongolernes sprog og deres skikke og var i stand til at studere og lære af deforskellige befolkningsgrupper i Mongoliet, Tilsyneladende blev han også accepteret af mongolerne, hvilket gjorde det muligt for ham at erhverve mange ting, som han sendte hjem. Ind imellemforetages store spring i tid, og man står som læser tilbage med en vis irritation over disse pludselige spring. Man føler ikke at man 'er med' på turen. Selve personen Haslund står ikke særligtkart, og det er unægtelig ærgerligt, da han må have været en spændende personlighed. Bogen er illustreret med en række virkelig fine tætte tuschtegninger af Alex Secher. Et spændende tema bliverher lidt tungt. Kan læses fra 12 år.


Dansk audiologopædi

årg 23, nr 4 (1987)

af

af

Gurli Jensen

årg 23, nr 4 (1987)


Læsepædagogen

årg 36, nr 1 (1988)

af

af

Eva Jacobsen

årg 36, nr 1 (1988)


BUM

årg 6, nr 5 (1988)

af

af

Jesper Carlsen

årg 6, nr 5 (1988)Informationer og udgaver