Bøger / faglitteratur

Du skylder! : om moralsk & økonomisk gæld


Beskrivelse


Om hvordan moralsk og økonomisk gæld hænger sammen, set gennem teologien, filosofien, historien, politiske kampe og litterære værker.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. sep. 2016

Velskrevet debatprovokerende ide- og kulturhistorisk bog om vores syn på og definition af begrebet "gæld". For dig som er ide- og kulturhistorisk interesseret.

Forfatteren skriver om formålet med sin bog: "Formålet med denne bog er ikke at skabe en ny teori om gæld eller at foreslå nye gældspraksisser. Det er langt mere beskedent, nemlig at være en løbende kommentering af det, vi kunne kalde for gældens kulturelle arkiv...". Bogen har en række temaer. Det er "Økonomisk og moralsk gæld", "Venner og fremmede", "Byrde og mulighed, afhængighed og frihed", "Opsparing og investering". Der er overskrifter som "Gældsmoral", "Gældsfortællinger" og "Gældsmennesket". Under overskriften "Gældsfrihed" skriver forfatteren bl.a.: "Gældsfrihed er formodentlig en af menneskehedens ældste drømme. Gæld og afhængighed har nemlig defineret og deformeret menneskelivet fra de tidligste tider og til i dag." I afsnittet fortælles fx om økolandsbyen Friland på Djursland, hvor en "grundtanke er ingen skrald og ingen gæld." Mikkel Thorup er professor i politisk idehistorie og markedskulturer ved Aarhus Universitet. Han har fx også skrevet Statens idéhistorie.

Velgørende tankeprovokerende bog om gæld og gældsætning.

Der findes ikke lignende ide- og kulturhistoriske bøger om gæld og gældsætning. Men om gældsætning findes fx Generation gæld.


Information

d. 8. okt. 2016

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 8. okt. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 4 (2016)

af

af

Signe Leth Gammelgaard

Årg. 30, nr. 4 (2016)