Bøger / skønlitteratur / digte

Dugdråbeverden : haiku


Beskrivelse


Den fattige japanske digter Kobayashi Issa (1763-1828) regnes blandt de tre største haikukunstnere og har skrevet mere end 20.000 digte, alle præget af jordnærhed, varme og hans buddhistiske tro.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jens Hjøllund

2007

Haiku-digtformen oplever i disse år en renæssance, og hvis man ønsker at komme tilbage til kilderne, har man muligheden i dette udvalg af én af de "fire store" i japansk haikudigtning Kobayashi Issa, 1763-1827. Det sidste led i forfatterens navn kan oversættes med "en kop te", som han selv præciserede stod for "den luftboble, der stiger op i en kop te og øjeblikkelig forsvinder igen". Betoningen af øjeblikket og det flygtige er samtidig en meget præcis karakteristik af grundtonen og "stemmen" i digtene. De blomstrende kirsebærtræer, såvel som det myldrende mikroliv af mus, lopper og ildfluer, sætter jegets egen skrøbelighed og forgængelighed i skarp relief: "Sommerfuglen flyver forbi/Mærker på min krop/tidernes støv". Samtidig er denne næsten stoiske virkelighedsaccept også udtyk for oplevelsen af dyb kosmisk sammenhæng som er kernen i buddhistisk tro. Ifølge oversætterens efterskrift var KI's liv præget af modgang og personlige sorger, men hans digte er ikke desto mindre renset for sentimentalitet og formår i enkle, men betydningsmæssigt komplekse billeder, at koble det konkrete og det eksistentielle: "En dugdråbeverden/og selv i dugdråben/strid". Arne Herløv Petersen har i sin oversættelse valgt ikke konsekvent at overholde haikuens strenge formskema med 5-7-5 stavelser, og resultatet er blevet en samling kunstnerisk vellykkede og velklingende haikudigte - på dansk.


litteratursiden.dk

d. 15. jan. 2007

af

af

Sanne Lindgreen

d. 15. jan. 2007

Kobayashi Issa regnes som en af de fire store haiku-digtere i Japan. Med det udvalg af hans haiku-digte står det klart hvorfor han i dag er en af Japans mest værdsatte digtere. Lad mig præsentere for...


Berlingske tidende

d. 31. juli 2021

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 31. juli 2021


Standart

Årg. 21, nr. 1 (2007)

af

af

Poul Bjergegaard

Årg. 21, nr. 1 (2007)