Bøger / skønlitteratur / roman

Dværgens bog


Beskrivelse


Historisk eventyrroman. I 1761 bevæger en dværg og en frigiven kvindelig mulatslave sig ad Hærvejen mod hoffet i Pløn. Sulamit forenes med sin bror, mens dværgen Ludvig Ambrosius Larsen vinder ære og anerkendelse inden for filosofi, alkymi og sin viden om kærlighedens kraft.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2012

af

af

Lone Krøgh

d. 23. feb. 2012

For vante læsere af eventyrlige historiske romaner, hvor et mylder af farverige personer bevæger sig ud og ind af fortællingen på et fyrsteligt slot i 1700-tallet.

Dværgens bog er Vibeke Arndals (f. 1942) fjerde og sidste selvstændige bind i en kvartet. De foregående er Ambrosiuseventyret, 2003, Ambrosius Digteren, 2005, og Den blå safir, 2008. Vi er nu i det herrens år 1761, hvor dværgen Ludvig Ambrosius Larsen og den frigivne slave, mulatten Sulamit, bevæger sig ned ad Hærvejen på vej mod fyrsteslottet i Pløn. Her tilbringer de nogle omskiftelige år, hvor Sulamit forenes med sin tabte bror, og hvor Ludvig Ambrosius Larsen ved tilfældets mellemkomst får fat i vejledninger fra Rosenkreuzordenen og fortrolige breve og derigennem vinder ære som en lærd mand udi filosofi, alkymi og kunstnerisk arbejde. Der optræder mange forskellige personer i romanen, høj som lav, og tilsammen tegner de et broget billede af livet ved et hof sidst i 1700-tallet. Romanen er fabulerende og velskrevet, og den kræver vante læsere med et vist forhåndskendskab til perioden.

Denne lægger sig i sin fabulerende skrivestil mere op ad Den blå safir end de to Ambrosius-bøger i Arndals kvartet, ligesom den kan give mindelser til Peter Fogtdals Zarens dværg, 2006.

En eventyrlig historisk roman, der foregår ved hoffet i Pløn sidst i 1700-tallet. Den tematiserer kunstens og kærlighedens afgørende kraft og henvender sig til vante læsere med interesse og kendskab til perioden.


Jyllands-posten

d. 20. mar. 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 20. mar. 2012


Weekendavisen

d. 30. mar. 2012

af

af

Birte Weiss

d. 30. mar. 2012