Bøger / faglitteratur

Edderkoppen : beretningen om Danmarkshistoriens største kriminalsag


Beskrivelse


I årene efter 2.verdenskrig, skabes den ideelle grobund sortbørshandel. Svend Åge Hasselstrøm og Johannes Linde er hovedpersonerne i deet kriminelle miljø.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 1999

af

af

Hans Michelsen

d. 8. nov. 1999

På forsiden ses et billede af edderkoppen, det nærmeste man i Danmark kommer til en gangsterkonge; Svend Aage Hasselstrøm var en barsk svindler, men også af og til en næsten sympatisk person. I 1951 var det slut, sagen var optrævlet og dommen faldet. Før den tid foregik der en omfattende sortbørsvirksomhed med rødder helt tilbage til krigens tid. Politiet var så infiltreret, at politifolk stod vagt under banditters indbrud, fjernede bevismateriale osv. De blev betalt med fester, smågaver m.v. Hasselstrøm var ikke alene, møbelhandler Johannes Linde og cykelhandler "Fede Ejner" hjalp godt til, og så kan læseren selv se listen over indblandede politifolk bagest i bogen. En væsentlig grund til afsløringen var to senere kendte journalister Anders B. Nørgaard og Poul Dalgaard, der med deres borende artikler leverede et af de første bud på kampagnejournalistik herhjemme. Bogen er skrevet af en journalist, der levende og underholdende skildrer denne episode i nyere historie, som i øvrigt er emnet for en kommende tv-serie. Selvom bogen har elementer af fiktion i skildringen, skal denne roman alligevel placeres i virkelighedens verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 7. maj 2012

Til læsere af dramadokumentariske beretninger med udgangspunkt i besættelsestiden.

Svend Aage Hasselstrøm var det nærmeste, man i Danmark kom til en gangsterkonge. Edderkoppeaffæren og bogen handler om sortbørshandel, kriminalitet og korruption langt ind i politiets rækker. I 1951 blev sagen afsluttet med længere fængselsdomme til Hasselstrøm, møbelhandler Linde og cykelhandler "Fede Ejner". Mange politifolk var ligeledes impliceret, men ikke nødvendigvis som opdagere. To journalister optrevlede Edderkoppeaffæren, og Anders B. Nørgaard og Poul Dalsgaard leverede den første kampagnejournalistik herhjemme. Forfatteren er journalist.

1. udgave er fra 1999, også udkommet 2000. Nærværende udgave er lettere revideret, uden mange ændringer. Se også Fra edderkoppen til Makrellen, 2011, Claus Bundgaard Christensen Den sorte børs : fra besættelsen til efterkrigstid, 2010. Affæren blev dramatiseret af DR i 1993.

Denne velskrevne, journalistiske dramadokumentariske beretning er stadig interessant læsning, ligesom stoffet fænger og stadig optager mange mennesker.


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1999

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 3. dec. 1999


Information

d. 18. nov. 1999

af

af

Bent Vinn Nielsen

d. 18. nov. 1999