Bøger / skønlitteratur / digte

Edens


Beskrivelse


Digte hvis nordiske landskaber ikke blot er idyl, men også en kampplads, hvor natur, civilisation og køn er i spil og konflikt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2012

af

af

Jens Hjøllund

d. 10. apr. 2012

Til læsere af fx Pia Juul, Ulrsula Andkjær Olsen og Olga Ravn.

Scenen for Stinne Storms digte er ikke Edens have, men natur som i sig har træk af Paradis. Allerede på den første side er der dog også noget andet på færde. Syndefaldet har fundet sted og uskylden er tabt. Idyllen og paradiset truer med at krakelere, eller føles som noget indelukket og klaustrofobisk: "at være her er som en ø. jeg drukner hvis jeg tager herfra". Teksternes ambivalente naturscenerier er fyldt med dyr, men naturen er samtidig en jagtscene, hvor der foregår en ubønhørlig kamp, ikke blot mellem mennesker og dyr/natur, men også mellem kønnene. Teksterne optræder skiftevis i kompakte blokke og i enkeltlinjer, der står og vibrerer på den hvide bogside. Tilsvarende glider og forskyder betydningen sig fra linje til linje: "en arktisk hares hvite farge kamuflerer den i snø/ en amerikansk soldat i en kamuflert helikopter". Som det fremgår benytter forfatteren sig ikke blot af dansk, men også af svensk og engelsk. Udgivelsen er tredje bind i det ambitiøse mikroforlags Serie V.

Læsere af Pia Juul, Ursula Andkjær Olsen og Olga Ravn vil hos debutanten Stinne Storm finde paralleller, når det drejer sig om temaer og udtryk.

Samlingen er del af en "dobbelt" debut, som også omfatter Fastland der udkom for nylig. I kraft af det sprogligt eksperimenterende og den gennemgående natur- og jagtmetaforik er det oplagt at læse de to udgivelser som dele af en samlet lyrisk projekt.


Standart

Årg. 26, nr. 2 (2012)

af

af

Jørn Erslev Andersen

Årg. 26, nr. 2 (2012)