Bøger / faglitteratur

Effektivitet i sundhedsvæsenet : samarbejde, fleksibilitet og kvalitet


Beskrivelse


Hvordan sundhedsvæsenet kan styrke samarbejde, trivsel, kvalitet, produktivitet og brugertilfredshed ved at revurdere arbejdsgangene for det samlede personale.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. apr. 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 18. apr. 2012

Bogen vil have interesse for beslutningstagere, ledere og andre aktører i sundhedsvæsenet. Bogen er baseret på forskning, men ikke specielt akademisk i sin sprogbrug og vil være umiddelbart forståelig for den motiverede læser.

Jody Hoffer Gittell er amerikansk ph.d. og professor i management og har siden 1993 interesseret sig for koordinering i organisationer - i dette tilfælde var det på et sygehus, hun fik øjnene op for fænomenet. Koordineringen mellem plejepersonalet var i særklasse, men så snart lægerne kom på banen røg det af sporet. Siden har hun undersøgt og forsket i arbejdsmæssige relationer både i sundhedsvæsenet og i flyselskaber. Hun er nået frem til nogle opsigtsvækkende teorier, hun kalder "relationel koordinering", som bygger på 3 grundprincipper: fælles sprog, fælles mål og gensidig respekt. Principperne resulterer i: større effektivitet og arbejdsglæde samt høj kvalitet. Det er, hvad hun udfolder i bogen her, som allerede har vakt interesse indenfor det danske sundhedssystem, der har hårdt brug for effektivisering som følge af stigende levealder og dermed mere sygdom samt flere behandlingsmuligheder.

Søgning på relationel koordinering giver en enkelt tidsskriftartikel fra 2011, mens lederweb.dk også har en artikel.

En meget væsentlig bog, der viser hvordan sundhedsvæsenet kan styrke samarbejde, trivsel, kvalitet, produktivitet og brugertilfredshed ved at revurdere arbejdsgangene for det samlede personale. Kunne eventuelt overføres på andre organisationer.


Arbejdsmiljø

Årg. 28 nr. 6/7 (2012)

af

af

Niels Erik Karkov

Årg. 28 nr. 6/7 (2012)