Bøger / skønlitteratur / roman

Efterforskningen


Beskrivelse


Efterforskeren skal efterforske en række selvmord i Virksomheden. Han ankommer til sin destination, som er mareridtsagtig. Alle han møder er reduceret til funktioner, som f.eks. Tjeneren, Politimanden, Vagtmanden. Hotellet er en farce og alle er rablende vanvittige på Virksomheden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2011

af

af

Grethe Lorentzen

d. 21. sep. 2011

En fascinerende dystopisk roman til læsere af begge køn, som holder af en god, omend dyster, historie i et raffineret sprog.

Philippe Claudel (f. 1962) en af Frankrigs store forfattere, vandt Den Franske Bogcafeés Læserpris 2011 for Efterforskningen. Efterforskeren har fået til opgave at efterforske en stime af selvmord i Virksomheden. Han ankommer til sin destination, som viser sig at være på alle måder mareridtagtig. Alle han møder er reduceret til funktioner, som fx Tjeneren, Politimanden, Vagtmanden, Afviste. Hotellet er en farce, alle er rablende vanvittige på Virksomheden, alle gader er ens, og han er udsat for en række meningsløse og rablende vanvittige uheld. Efterforskeren, selv en funktion uden navn, svinger mellem at mene han må drømme eller være død. Det er en skrækkelig god historie med en uforløst slutning, Claudel har skrevet. Foto på omslaget rammer præcist historien og den dystre tone.

Philippe Claudel har fået udgivet 3 andre romaner på dansk: Brodecks rapport 2009, Monsieur Linhs lille pige 2008 og Grå sjæle 2006. Alle har dystre temaer tilfælles. Oplagt sammenligning er 1984.

Efterforskningen er en dystopisk roman med flere betydningslag. Den kan læses som en skrækhistorie om et mareridtagtig hult samfund hvor alle er reduceret til funktioner, og som en spidsfindig og underfundig samfundssatire. Som læser bliver man, næsten mod sin vilje, suget ind i historien. Læserprisen er velfortjent.Informationer og udgaver