Bøger / faglitteratur

Efterveerne : den traumatiske fødsel


Beskrivelse


14 kvinder, der alle har gennemlevet et traumatisk graviditets- og fødselsforløb, beretter om deres efterreaktioner i form af bl.a. katastrofeagtige tanker om at føde, manglende sexlyst, søvnbesvær, synsforstyrrelser og angst for at få flere børn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2014

af

af

Lone Krøgh

d. 8. dec. 2014

Denne bog om fødselsrelateret posttraumatisk stresssyndrom henvender sig til kvinder, der selv har haft et traumatisk og ubearbejdet fødselsforløb, og til fagfolk.

Forfatteren (f. 1974) er uddannet lærer, men har efter en traumatisk fødsel måttet lægge sit liv helt om. Over halvdelen af bogen er 13 kvinders indgående beretninger om deres traumatiske fødsler, fx ekstrem smerte og tab af kontrol, og om konsekvenserne heraf, fx at føle sig fanget i sin fødselsoplevelse, følelsesmæssige rutsjebaner og fragmenterede relationer - ikke at forveksle med fødselsdepression. Resten af bogen udgøres af indlæg af fagfolk som jordemødre, læger, psykologer, sygeplejersker og psykologer, der ud fra forskellige vinkler beskriver den traumatiske fødsel. Afslutningsvis sammendrag af forskningsresultater på området.

En meget anvendelig brugsbog for kvinder, der har haft en traumatisk fødsel, og for deres pårørende og for fagfolk. Den er ikke svær at læse, og for den primære målgruppe er der mange identifikationsmuligheder. Desuden får fagfolk præsenteret en række eksempler på, hvordan man i hvert fald ikke skal håndtere en fødsel, ligesom forskningsresultaterne peger fremad.

Vi har mange bøger med fødselsberetninger og mange om fødselsdepression, men denne er den første om traumatiske fødsler som sådan.


Sygeplejersken

Årg. 115, nr. 3 (2015)

af

af

JB

Årg. 115, nr. 3 (2015)