Bøger / faglitteratur

Ego : det tænkende menneske fra hulemand til verdensborger


Beskrivelse


Om menneskets udvikling fra nomade til reflekterende "jeg" og videre til selvdestruktivt individ med intense følelser for livet på den stadig varmere jord. Kulturhistorie med nye synsvinkler på det moderne menneskes tanker og følelser.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2019

af

af

Pernille Poulsen

d. 17. okt. 2019

En fortælling om udviklingen af menneskets ego og bevidsthed gennem tiderne fra hulemand til verdensborger. Egner sig til filosofisk interesserede læsere.

Søren Schauser kigger på fænomenet "jeg" eller "ego" fra de allertidligste tider til nutiden. Han ser den mærkværdige sten fra Makapansgat som verdens første spejl og Mona Lisa som et sindbillede på menneskets magt over naturen. Vi bliver lidt klogere på berømte udtryk som Jesus' desperate "Min gud, hvorfor har du forladt mig" og Descartes' "Jeg tænker, altså er jeg" og arbejder os frem til mennesket "jeg" i dag. Bogen er en slags essayistisk kulturhistorie iblandet temaer fra religion, filosofi, psykologi samt referencer til Freud, Shakespeare og Aristoteles og mange flere. Søren Schauser er journalist, musiker, ph.d. i filosofi og underviser på Det kongelige Musikkonservatorium. Han har udgivet flere bøger om blandt andet klassisk musik.

Bogen kræver en del af læseren, da der er mange referencer til tænkere og teorier. De mange krydsreferencer og associationer kræver fuldt fokus, hvis ikke man skal miste tråden.

Kan minde lidt om disse to bøger af henholdsvis Hans Rosling og Yuval Harari: FactfulnessHomo Deus og Homo DeusKan minde lidt om disse to bøger af henholdsvis Hans Rosling og Yuval Harari: Factfulness og .


Berlingske tidende

d. 19. nov. 2019

af

af

Tor Nørretranders

d. 19. nov. 2019


Kristeligt dagblad

d. 9. feb. 2021

af

af

Søren Chr. Hindsholm

d. 9. feb. 2021


Jyllands-posten

d. 20. nov. 2019

af

af

Mikael Jalving

d. 20. nov. 2019