Bøger / skønlitteratur / digte

Elementarier : digte


Beskrivelse


Digte skrevet af en aldrende mand om det lokale og globale.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 25. jan. 2017

Elementære digte med fotos af dansk natur hylder nu'et. Til læsere som ønsker livsklogskab som skønsang.

Digtsamling i 5 dele af Knud Kramshøj (f. 1939) med fotos af Finn Thrane (f. 1939). Indledes med en lovprisning, der slår digtenes tone og tema an: Besyngelsen af det nære og det globale samt en hyldest til naturen, i sin kultiverede naturlighed. "Lovet være den daglige mysli ved dagens begyndelse. Tak til bonden fra Østjylland, som såede havren (...) Tak til storbrugene i Argentina for de rigtige majs (...) En særlig tak til opdrætterne af jerseykøer i Salling og til de økologiske mejerier". Et fotografi af en opdyrket mark med udsigt over et hav med et enormt containerskib i baggrunden understreger forbindelsen mellem global og lokal. Andre digte tager afsæt i sanselige erindringer fra barndommen - duften i bageriet, solgryn på morgenbordet - eller erindringer af nyere dato, som fx den ældre mands udredning af et fiskegarn eller betragtninger (fra udenlandsrejser) af vores brug af Internettet.

Velskrevne, kloge digte som hænger godt sammen med de smukke, ekspressive fotos. Skrevet med alderdommens klarhed og sans for det elementære i livet.

Ønsker man digte, som eksplicit forholder sig til alderdom, anbefales IngenmandslandDanmarks krans af Charlotte Strandgaard. For digte med danske naturbilleder henvises til fx Rune Engelbreth Larsens Danmarks kransØnsker man digte, som eksplicit forholder sig til alderdom, anbefales Ingenmandsland af Charlotte Strandgaard. For digte med danske naturbilleder henvises til fx Rune Engelbreth Larsens .