Bøger / faglitteratur

Emma Gad for hvide : en terapeutisk guidebog


Beskrivelse


Med en satirisk indfaldsvinkel formidler forfatteren det kulturelle og historiske baggrundsstof, der skal få læseren til at forstå, hvorfor det fx ikke er i orden at tiltale et andet menneske med ordet "neger".

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 29. maj 2017

Må man bruge ordet neger? Må man sige sort om et andet menneske? Få svarene i denne satiriske guidebog, der viser den hvide mand, hvordan han skal begå sig i en multietnisk verden. Bogen kan læses bredt af alle.

Anna Neye er skuespiller og bl.a. kendt fra satireprogrammet på DR2 "Normalerwieze". Hun ønsker med denne bog at guide hvide mennesker til en forståelse af, hvordan man agerer i en multietnisk verden. Der er en gennemgang af slavernes historie i USA. Derudover skitseres slaveforholdene i Dansk Vestindien, og hvordan profitten fra sukkerplantagerne finansierede opførelsen af palæer i Danmark, bl.a. Amalienborg, der står som monumenter over den sorte del af Danmarks historie. Der er kritik af nutidige eksempler, der stadig bærer spor af et gammelt og nedværdigende menneskesyn, fx Hottentot Karusellen i Djurs Sommerland.

Der er fuld gas på satiren, mens Neye formidler historisk baggrundsstof, der skal få læseren til at forstå, hvorfor det fx ikke er i orden at tiltale et andet menneske med ordet "neger". Hun formår at spidde den almindelige, hvide mand på en måde, så alle vil føle sig en smule ramt, også selvom om man normalt ser sig selv som fornuftig, tolerant og multikulturel.

Der findes ingen bøger, der kan sammenlignes med denne, men der er skrevet en del artikler om den politiske korrekthed og anvendelsen af ordet "neger", bl.a.: "Hvad må man kalde en neger?" fra Videnskab.dk (2016-06-09).


litteratursiden.dk

d. 20. juli 2017

af

af

Hanne Guldhammer Møller

d. 20. juli 2017

Sort humor, røde kinder og terapi for hvide. Jeg har glædet mig meget til denne bog og håbet på, den ville give mig både information og stof til eftertanke. Det gjorde den, samt en masse smil, da sku...


Politiken

d. 31. maj 2017

af

af

Alexander Vesterlund

d. 31. maj 2017


Kristeligt dagblad

d. 31. maj 2017

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 31. maj 2017


Weekendavisen

d. 2. juni 2017

af

af

Søren K. Villemoes

d. 2. juni 2017