Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

En dag i juni : en guide gennem James Joyces Ulysses


Beskrivelse


En indføring i og udredning af de vigtigste temaer i James Joyces (1882-1941) roman Ulysses.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 24. juli 2012

Guide til Ulysses. En hjælp til dem, der gerne vil læse mesterværket på dansk, hvad enten de er undervisere, studerende, læsekredse eller almindelige litteraturentusiaster.

James Joyces Ulysses udkom 1922 og er en af verdenslitteraturens største klassikere som skildring af moderne menneskeliv. Det er samtidig en roman, som mange gerne vil læse men aldrig får læst alligevel, for det er en lang, kompliceret sag. Nu er der hjælp at hente i Steen Klitgård Povlsens guide, der tager læseren ved hånden gennem Ulysses' over 700 sider. Bogen gennemgår kapitlerne ét ad gangen systematisk opdelt i tid, sted, forløb og analyse. Det giver en anskuelig og glimrende håndsrækning til læsningen. Den prætenderer ikke videnskab men sigter mod at styrke læselysten, og det lykkes på allerbedste vis; man får ligefrem mod på at give sig i kast med Ulysses. Klitgård har været universitetslektor i litteraturhistorie og har et omfangsrigt forfatterskab bag sig inden for forskning og formidling.

Der er kun få alment tilgængelige monografier om Ulysses på dansk, og der er ingen, der direkte kan sammenlignes med denne bog. Lagercrantz At være til, 2. udg. 1993, kommer nærmest i læselyst, men er ikke nær så instruktiv og giver ikke samme læsehjælp. Wiberg Ulysses kommenteret, 2004, er en god nøgle men har ingen analyse.

En vellykket, godt tilrettelagt læseguide til Ulysses. Der er ikke noget tilsvarende på dansk. Den er velskrevet, alment tilgængelig og kan bruges bredt.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2015

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 9. feb. 2015

Ny udgave af guide til James Joyces "Ulysses", aktualiseret af Karsten Sand Iversens oversættelse fra 2014. For litteraturentusiaster og læsekredse, som vil læse Joyces mesterværk.

Karsten Sand Iversens nye danske oversættelse har skabt fornyet interesse for "Ulysses", der oprindeligt udkom 1922. Den er et af verdenslitteraturens store værker, som mange gerne vil læse men har svært ved at komme i gang med. Steen Klitgård Povlsens guide til "Ulysses" tager læseren ved hånden kapitel for kapitel, så man bliver hjulpet gennem læsningen. Klitgård har været universitetslektor i litteraturhistorie og har skrevet mange bøger inden for sit fagområde.

Det er en glimrende guide til "Ulysses" med fokus på læselyst snarere end en akademisk tilgang. Klitgård er en virkelig dygtig formidler af en tekst, som har ry for at være svær, men som her bliver gjort tilgængelig og vedkommende.

En dag i juniUlyssesAt være tilEn dag i juni udkom første gang i 2012. Siden er den roste oversættelse Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen) udkommet, og i den anledning har Klitgård revideret sin guide, så citater, sidetal m.m. passer med en nye oversættelse. Desuden er der andre mindre ændringer. En anden introduktion til "Ulysses" er At være til, men Klitgård giver den bedste og mest forståelige vejledning En dag i juni udkom første gang i 2012. Siden er den roste oversættelse (Ved Karsten Sand Iversen) udkommet, og i den anledning har Klitgård revideret sin guide, så citater, sidetal m.m. passer med en nye oversættelse. Desuden er der andre mindre ændringer. En anden introduktion til "" er At være til, men Klitgård giver den bedste og mest forståelige vejledning En dag i juniEn dag i juni udkom første gang i 2012. Siden er den roste oversættelse Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen) udkommet, og i den anledning har Klitgård revideret sin guide, så citater, sidetal m.m. passer med en nye oversættelse. Desuden er der andre mindre ændringer. En anden introduktion til "Ulysses" er , men Klitgård giver den bedste og mest forståelige vejledning En dag i juni udkom første gang i 2012. Siden er den roste oversættelse Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen) udkommet, og i den anledning har Klitgård revideret sin guide, så citater, sidetal m.m. passer med en nye oversættelse. Desuden er der andre mindre ændringer. En anden introduktion til "Ulysses" er At være til, men Klitgård giver den bedste og mest forståelige vejledning .


litteratursiden.dk

d. 19. feb. 2013

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 19. feb. 2013

Har du læst James Joyces Ulysses? Nej? Heller ikke jeg. Men nu får vi chancen. For Steen Klitgaard Poulsen giver både motivation og praktisk assistance til at gå i gang med den. ’En dag i juni’ tager ...