Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En herskers sjæl


Beskrivelse


Fantasy. Der er gået tusind år siden Anden Frihedskrig. Den iskolde troldkvinde Moriam har den totale magt i Unadan, men få måneder før hun føder sin datter Yana, får hun overbragt drengen Kazar sammen med en advarsel om at landets fremtid er truet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2002

af

af

Lene Kristiansen

d. 29. aug. 2002

Hermed 3. og sidste del af svenske Niklas Krogs efterspurgte fantasyserie. Bagsidens løfte om at bogen kan læses som en selvstændig bog tilslutter jeg mig helt, for som førstegangslæser af serien bliver man fuldt dækket ind med den nødvendige baggrundsviden. Desuden er der et spring på 1000 år mellem de enkelte bind, og selvom det er fantasy med levealdre ud over den alment menneskelige, har bindene skiftende personer. Landet Unadan herskes af den iskolde og ubarmhjertige troldkvinde Moriam. Hun føder datteren Yana, men har få måneder forinden fået overbragt drengen Kazar sammen med en advarsel om, at Afgrunden er ved at lukke sig, og at Urmagternes inden længe vil invadere landet. Og er Kazar, som er uimodtagelig for hendes trolddomsmagt, den ventede frelser, eller er han Urmagternes nye våben? Niklas Krog opruller en storladen og skæbnetung fortælling med mange kendte og prøvede fantasyelementer. Men han styrer historien suverænt med tæft for signifikante og vedkommende personer og samler flot handlingsforløb og løsrevne sammenhænge i opløbet til slut. Han har også modet til at ofre sine hovedpersoner i det godes tjeneste (suk! - men dét der står skrevet må ske!). Gennemført super-fantasy fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 29. aug. 2002

En fantasy-historie, tredie del af serie, men kan læses særskilt. Vi er i et rige, benævnet Unadan, behersket af en kvinde, Moriam, der ved trolddom og hjælp fra et trolddomsråd, hersker enevældigt og ubønhørligt. Hendes magt trues af urkræfter, som indtil nu er fanget i en afgrund, men som muligvis har en forkæmper, der skal lede det endelige opgør. Hun formoder, at denne fjende er Kazar, der er opvokset som hendes søn. Hans overnaturlige kræfter gør ham næsten usårlig, men selv er han i lang tid ikke bevidst om den frelserrolle, der venter ham. Det er et univers, befolket med allehånde mærkelige skabninger, der med menneskelige egenskaber er i stand til at tænke og tale, flyvende væsener som wyverner, skovfolk som en symbiose med træer, dværge, troldmænd og almindelige mennesker i et kuet samfund. Det er svært at få hold på den lange fortælling, der først til sidst løser op for en sindrig magtkamp, hvor heltene ofrer sig for Unadans fremtid. Et flot og billedskabende sprog er bogens force, foruden spændingen, der accelererer i parallelhistorierne mellem hovedpersonerne. For vedholdende læsere af genren fra 7. klasse.