Bøger / skønlitteratur / roman

En konges død


Beskrivelse


Kong Alfred ligger for døden, og den formidable kriger Uthred af Bebbanburg sendes ud for at samle så meget af landet som muligt til arvingen, Edward. Magtstrukturerne er vanskelige at gennemskue, vi følger til slut Uthred gennem et spektakulært slag.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2012

af

af

Beth Høst

d. 2. maj 2012

Denne formidable serie om Uthred, saksisk kriger, men "dansk" (=vikinge) opvækst har fans i alle aldre og af begge køn. Nye læsere kan absolut ikke begynde her, men skal starte forfra med Det sidste kongerige. Og så lærer man meget om livet, og ikke kun på slagmarken, omkring år 900 i det, der er i gang med at blive England.

Dette er 6. bog i serien om Uthred. Han er en god kriger og en genial strateg, derfor sender den aldrende og nu snart døende kong Alfred af Wessex ham på en fredsmission. Han skal forsøge at samle så meget af de engelske og kristne landområder som muligt, undgå at det hele falder fra hinanden, når Alfred dør, så hans søn Edward kan få et rige at herske over. Uthred gennemskuer rænkespil, han undgår mordforsøg og hænger så lige gerningsmændene uden for sin hoveddør som et effektivt signal. Magtforholdene mellem de forskellige små kongedømmer og vikingerne, som stadig truer, er komplicerede; konflikten mellem den unge kristendom og de gamle nordiske guder spiller en markant rolle. Det er stadigvæk en blodig, voldsom og uhyre spændende og vel researchet historie. Uthred er en skarp og kynisk analytiker, mener Odin er bedre, større end den svage Kristus, og så er han stadig en uforlignelig kriger.

Jeg tilslutter mig ubetinget Cornwells store fanskare, han er p.t. en af de allerbedste historiske fortællere. Selvom plottet ligger et par hundrede år tidligere kom jeg her til at tænke på Martin Jensens Ravneflugt.

Jeg håber, jeg møder Uthred igen.